Kulttuuri
27.08.2015

Käsitetaidetta halvalla

Teksti:
Aura Nikkilä

Timo Takalan tee-se-itse -henkinen -näyttely nostaa esiin kysymyksen taiteen omistajuudesta.
 

Turun Taiteilijaseuran vuoden taiteilijaksi 2014 valittu Timo Takala käsittelee Galleria Å:n näyttelyssään rahaa ja omistamista omaperäisellä tavalla. Oikeastaan näyttelyssä esillä olevat esineet, kuvat ja video ovat toissijaisia: tärkeämpää on performanssia muistuttava prosessi sekä ideat teosten taustalla.

Takalan taiteessa on vahva tee-se-itse -henki. Häntä voikin kutsua paitsi käsitetaiteilijaksi myös käsityöläiseksi.

Raha-teoksen valokuvat esittelevät työskentelyprosessin, jossa taitelija kerää materiaalit ja valmistaa yhden sentin kolikon kokonaan itse. Taiteilijan puuhastelevat kädet ovat kuin Strömsöstä.

Teoksista ehkä hauskin, Kierrätys, näyttää rytätyn juomatölkin matkan roskasta rahaksi taiteilijan näppärässä käsittelyssä.
Alakerrassa pilarin päällä nököttää hämmentyneen näköinen pikku-ukko. Teosluettelon mukaan veistoksen nimi on Röyhkeys, ja hintaa sillä on 10 000 euroa. Materiaalikohdasta selviää, että kyseessä onkin Helsingin pissaavasta Bad Bad Boy -veistoksesta tunnetun Tommi Toijan teos.

Esittelemällä toisen taiteilijan teoksen osana näyttelyään Takala nostaa esiin kysymyksen taiteen omistajuudesta. Toijan veistoksen lisäksi muutkin näyttelyn työt ovat myynnissä, huomattavasti edullisemmin tosin.

Uniikit kukkaruukut voi lunastaa muutamalla eurolla. Näyttelyn päätyttyä ostajat voivat viedä oman kukkaruukkunsa kotiin ja istuttaa siihen vaikkapa rahapuun.

Osa teoksista on myynnissä siten, että omistajuus siirtyy ostajalle, mutta itse teos pysyy taiteilijan hallussa. Mitä omistaminen siis tarkoittaa? Ja etenkin, mitä taiteen omistaminen tarkoittaa?

Näyttelylle nimen antaneen teoksen ”lopputuote”, taiteilijan itse tekemä yhden sentin kolikko, on hieno käsityön tulos mutta kömpelö kopio oikeasta, koneellisesti tuotetusta rahasta. Se onkin yksilöllinen taideteos, jonka arvo voisi olla paljon enemmän kuin esineen, jota se jäljittelee.

Paitsi että tämäkin teos on myynnissä, yhdellä sentillä.

Timo Takala: Raha
14.8.–6.9.2015
Galleria Å, Kaskenkatu 1
ti-pe 12-18, la-su 12-16