Kulttuuri
11.12.2013

Kasvavan ihmisen hämmennyksestä

Aapo Huhta luo näyttelyssään tunnistettavan kuvan varhaisteinien maailmasta.

Murrosikä on usein hämmentävää aikaa: kroppa muuttuu yhtäkkiä vieraaksi, sisällä velloo ristiriitaisia tunteita eivätkä aikuiset vaan tajuu. Valokuvakeskus Perin näyttelyssä A Bird in a Cage Aapo Huhta kuvaa juuri tätä myllerryksen ikäkautta.

Useimmiten Huhdan valokuvien keskiössä on ihminen. Huhta viittaa henkilökuvissaan miljöömuotokuvan perinteeseen asettamalla nuoret keskelle arkiympäristöään. Yksityiskohdat hevoskirjoista ja kulahtaneesta kissapaidasta epävarman apaattisiin olemuksiin rakentavat kuvaa varhaisteinien elämästä.

Suoraan kameraan katsovien hahmojen ilmeissä voi nähdä kasvavan ihmisen hämmennystä. Helga-nimisessä teoksessa taianomainen ympäristö satutapetteineen on herkullisessa ristiriidassa tytön tylsistyneen olemuksen kanssa. Pienemmät maisemakuvat taas jäävät hieman irrallisiksi muusta kokonaisuudesta.

Esillä on myös kuvia varhaisteinien kirjoittamista päiväkirjansivuista ja kirjeistä, joissa on tunnistettavaa epävarmuutta. Myllertävien tunteiden sanallistamisyritykset "alaks oleen" -tyyppisistä ala-asteunelmista angstisempiin "luuli mua huorax vittu" -vuodatuksiin herättävät omakohtaisia muistoja, jotka nostalgisten sijaan ovat lähinnä kiusallisia.

Videoteoksen Elokuvissa valkokangasta vasten painautuva hahmo tuntuu symboloivan eläytymistä elokuvien epätodellisen täydellisiin rakkaustarinoihin, mutta myös havahtumista kasvavan ihmisen haavemaailmasta todellisuuteen. Teininä kun suurin rakkaus saattoi olla projisointi valkokankaalla tai kiiltävä juliste seinällä, ja reaalimaailman ihastukset olivat vain murusia tästä pakahduttavasta tunteesta.

Videoteos on mystisessä melankolisuudessaan koskettava ja syventää näyttelyä asettamalla valokuvatkin toisenlaiseen valoon.

Aura Nikkilä

Aapo Huhta: A Bird in a Cage

5.12.2013–5.1.2014

Valokuvakeskus Peri

Itäinen Rantakatu 38

ti–pe 10–18