Kulttuuri
23.04.2010

Katso elokuva, paranna maailmaa

  • Unohdettu elämä -festareilla nähtävä Vähän kunnioitusta kertoo kehitysvammaisesta Siiristä.

Unohdettu elämä -elokuvafestivaali pyrkii herättämään yhteiskunnallista keskustelua.

MONI MEISTÄ PARANTAA maailmaa kaljakuppilassa, mutta vain harva tarttuu haasteeseen käytännössä. Viisi vuotta sitten Christian Kukkula istui ystävänsä Timi Laivon kanssa Cosmicissa Aasian tsunamin jälkimainingeissa ja pohti, miksi media tarttuu epäkohtiin vain, jos katastrofista saa hyvän spektaakkelin.

Ystävysten halu nostaa esille hiljaisia ihmiskohtaloita tuotti festivaalin Unohdettu elämä, jossa ravisteltiin turkulaisten tietoisuutta Ugandan kriisitilanteesta. Elokuvateatteri Dominossa esiintyi kahdeksan bändiä ja pakolaisleirin ihmiset lähettivät tervehdyksensä yleisölle videon välityksellä.

Halu auttaa jäi kytemään, ja tänä vuonna Kukkula ja Laivo järjestävät Suomen Punaisen Ristin kanssa Unohdettu elämä-elokuvafestivaalin. Ugandan lapsetkin ovat esillä War Dance -elokuvassa.

Unohdettu elämä kokoaa maailmalta 14 pitkää elokuvaa Turun Kinopalatsiin 7.–13.5. Pyrkimyksenä on tuoda esille näkymättömyys sekä yksilöllisellä että yhteiskunnallisella tasolla ja elävöittää kuolinkouristuksissa olevaa turkulaista elokuvakenttää. Festivaalin ohjelmistossa on tuoreita kansainvälisiä elokuvia, joiden aihepiiri sivuaa sotia, syrjäytymistä ja kulttuurien kohtaamisia. Luvassa on myös seminaareja, joissa käsitellään vaiettuja elämiä.

Unohdettua elämää ei ole kuitenkaan vain toisilla mantereilla. Suomessakin jää ongelmia huomion katveeseen. Festivaalin avaa Kummeli-ohjaajana meritoituneen Pekka Karjalaisen ohjaama Vähän kunnioitusta, joka käsittelee kehitysvammaisen Siirin kasvukipuja.

"Kehitysvammaisten maailma on minulle vieras, ja elokuva teki vaikutuksen", kertoo Kukkula.

Nuorisokeskus Vimmassa esitetään ulkomaisten dokumenttien lisäksi myös turkulaisten nuorten tekemiä lyhytelokuvia. SPR:n Varsinais-Suomen piirin nuorisotoiminnan suunnittelija Jooel Niittynen toivoo, että Unohdettu elämä-festivaali toimisi yhteiskunnallisen keskustelun avaajana.

"Kuten suurin osa Punaisen Ristin toiminnasta, on tämäkin festivaali pitkälti vapaaehtoisvoimin järjestetty. Haluamme havahduttaa ihmisiä pohtimaan kaukana tapahtuvien katastrofien lisäksi myös lähellä olevia asioita. Mikä on maahanmuuttajanuoren asema Suomessa? Voinko auttaa läheisiäni jollakin tapaa?"

Festivaali on suunniteltu nimenomaan Turkuun. Tähtäimessä on vakiintunut laatuelokuvien festivaali, joka aktivoi kaupunkia niin ennen kuin jälkeen kulttuuripääkaupunkivuoden. Ehkäpä elokuvateatterista ulos astuttuaan katsoja ei suuntaakaan baariin, vaan hakeutuu mukaan vaikka ystävätoimintaan.

SAARA K. TAMMINEN

SPR:n elokuvafestivaali Unohdettu elämä?7. – 13.5.2010 Kinopalatsi, sali 6. Liput 5€. Avajaisklubi Klubilla perjantaina 7.5.