Kulttuuri
22.10.2009

Kauhun kierre

  • Natsizombit tekevät Pohjois-Norjan vuoristomaisemissa selvää nuorista ja kauniista opiskelijoista ronskilla otteella Tommy Wirkkolan elokuvassa Død snø, joka saa Suomen ensi-iltansa Night Visions -festivaaleilla.

Iltojen pimetessä monet kerääntyvät sisätiloihin nauttimaan elokuvien maailmasta. Ja mikäpä olisi parempi tapa toivottaa alkava talvi tervetulleeksi, kuin pelottelemalla itseään kauhuelokuvien parissa.

Pyhäinpäivän (tai Halloweenin) tienoilla Suomessa järjestetään useilla paikkakunnilla kauhuelokuvafestivaaleja. Näistä suurin ja pitkäikäisin on Helsingin Night Visions.

"Kauhuelokuvien ystävien Gorehound-lehden tekijätiimi löi viisaat päänsä yhteen muutamien elokuvafestivaaliaktiivien kanssa ja aloitti Night Visions –kauhuelokuvafestivaalin vuonna 1997. Olemassa olevien festivaalien kauhutarjonta ei tuntunut riittävältä", kertoo Night Visionsin festivaalijohtaja Mikko Aromaa.

Kahdesti vuodessa järjestettävä festivaali on tänä syksynä laajempi kuin koskaan.

"Erikoisimmat elokuvat löytyvät keräilijöiltä ja alan harrastajilta", Aromaa sanoo.

Kauhun ystäviä hemmotellaan tänä vuonna viiden päivän ajan. Aikaisemmin festivaali lisäksi kiersi muissakin kaupungeissa, kuten Turussa. Night Visionsin keskittyessä Helsinkiin muihin kaupunkeihin alkoi nousta omia elokuvatapahtumia kuin zombeja haudoista.

Yksi näistä on Turussa marraskuussa neljättä kertaa järjestettävä Hurme. Yksipäiväinen kauhufestivaali näyttää pääasiassa muilta festivaaleilta tuotuja elokuvia.

"Olemme aina olleet kiinteässä suhteessa muihin Suomen kauhun tarjoajiin. Pienellä tapahtumalla, jolla on rajoitettu budjetti, ei ole juurikaan mahdolllisuuksia tuoda itse elokuvia ulkomailta. Night Visionsin ohjelmistossa on ollut joka vuosi jotakin meille sopivaa", sanoo Hurmeen tuottaja Hanna Utriainen.

Kumpikaan festivaali ei rahoita tapahtumiaan yksistään lipputuloilla, vaan nauttii myös Valtion elokuvataidetoimikunnan apurahaa. Night Visions saa lisäksi apurahaa Helsingin kaupungilta, Hurme Suomen Kulttuurirahastolta. Turun kehnon elokuvakulttuuritilanteen vuoksi Hurme on kuitenkin vaarassa.

"Haasteita ei ole Hurmeesta puuttunut. Kino Julian lakkauttamisen alta Turkuun jää yksi leffateatteri, jossa on sopivaa laitteistoa. Ei tässä pahemmin voi riemuita", suree Utriainen.

"Töitä tehdään sen eteen, että Hurme voisi jatkaa Turussa, mutta vielä ei voi sanoa mitään varmaa. Kulttuuripääkaupunki on ainakin tämän asian osalta täyttä huttua."

Teskti: Paavo Ihalainen

Night Visions Maximum Halloween 3009 Helsingin Maximissa 28.10.-1.11.

Hurme IV Turun Juliassa 14.11.