Kulttuuri
01.11.2012

Keisarin uudet vaatteet

LEVY. Kummasta anekdootista sitä Death Gripsin kohdalla aloittaisi? Siitä, että yhtye solmi sopimuksen Epic Recordsin kanssa, mutta päätti vuotaa levyn mielivaltaisesti itse ennen julkaisupäivää kaikkien ladattavaksi. Vai siitä, että levyn kannessa nimi on kirjoitettu erektiotilassa olevaan penikseen.

No Love Deep Webin ensimmäinen läppä piilee sen romanttisessa nimessä. Siihen romantiikan anti sitten jääkin. Edeltäjäänsä The Money Storea klaustrofobisempana se tuo nokkamies Stefan "MC Ride" Burnettin hajanaiset fraasit masokistisen lähelle kuulijan kasvoja. Jos raadollisten synasoundien heitteleminen kokeellisten konebiittien päälle ei saa havahtumaan, niin viimeistään MC Riden holtiton ja tuhnuisesti talletettu vokaalisoundi tekee sen.

Prince sai 80-luvulla Purple Rain -levyllään siveysjärjestön ajamaan läpi levyille laitettavia Parental Advisory -tarroja varoittamaan vanhempia levyjen sisältämistä lapsille haitallisista teksteistä. Death Grips on suurempi ilmiö kuin pelkkä uhoaminen. Se kykenee tinkittömästi rikkomaan 2010-luvulla vallitsevia estetiikannormeja saaden kuulijan epäilemään omaa kykyään hahmottaa hyvän ja huonon maun rajat. Vaikuttavan artistin tavoin Death Grips osaa hyödyntää aikakautensa resursseja, tässä tapauksessa sosiaalista mediaa ja vaihtoehtoisia julkaisuväyliä saaden aikaan provokaatiovyöryn ja juuri oikeanlaisen keisarin uudet vaatteet -ilmiön.

NAWRAS ODDA

Death Grips:

No Love Deep Web

Erpic Records/

omakustanne 2012