Kulttuuri
05.10.2012

Kerronnallista sokkihoitoa

KIRJA. Katri Lipsonin esikoisteos Kosmonautti (Tammi 2008) räjäytti linnunradan ja sai monet odottamaan seuraavaa teosta kuin kuuta taivaalta. Odotus kannatti. Jäätelökauppias on kiehtova ja uudenlainen, suorastaan kerronnallista sokkihoitoa esikoisteoksen rinnalla.

Teos alkaa elokuvan kuvauksilla sodan jälkeisessä Tšekkoslovakiassa. Ohjaaja ei suostu kertomaan kenellekään käsikirjoituksen kulkua, vaan ohjaa näyttelijöitä kohtaus kerrallaan. Eläytyessään Estherin rooliin näyttelijättären on annettava kaikkensa, sillä hän ei tiedä, mitä on tulossa.

Sitten tarinaan astuu katsoja, joka tunnistaa itsensä ja elämänsä kulun elokuvasta. Leikataan muutama vuosikymmen eteenpäin ja seurataan hänen poikansa Janin pakomatkaa Ruotsiin. Lopuksi keskiössä on Gunilla, joka ryhtyy Milenaksi.

Tytöksi, joka ennen häntä asui kaihikatseisen vanhuksen alivuokralaisena, mutta katosi.

Missä menee minuuden raja? Miten valheellisuus on suhteessa todellisuuteen?

Jäätelökauppias kävelyttää kameran eteen henkilökavalkadin, joista jokainen tekee tavalla tai toisella elämänsä roolin. Miksi he näin toimivat tai miten heidän sitten käy, ei kerrota.

Romaani on arvoituksellinen labyrintti, jossa lukija useamman kerran harhautuu ja joutuu palaamaan takaisin jälkiään pitkin. Teksti vastaa kitsaasti kaikenlaisiin kysymyksiin – ne tulee kaivaa tekstistä, tai ennemmin tekstien välisistä hiljaisuuksista.

Jäätelökauppias on rakenteeltaan kunnianhimoinen. Vaihtuvat näkökulmat, ajallinen hyppely, lyhyet kappaleet ja aukot tekevät kerronnasta poukkoilevaa. Puhujat vaihtuvat ja välillä heitä on vaikea tunnistaa, sillä kertojaäänet hukkuvat samankaltaisuuden suohon.

Rakennuspalikat ovat esikoiseen verrattuna kovin erilaiset, mutta Lipsonin tapa käsitellä sisäisiä kaaoksia kauniin tunnelmallisesti on kuitenkin tunnistettavissa. Dialogi toimii veitsen tarkkuudella, ja alati muuttuva maailma väreilee herkästi hahmojen ympärillä.

Jäätelökauppias vie Lipsonin kerronnan ja tyylin aivan uudelle tasolle. Romaani ei ole helppo, ja joillekin Kosmonauttiin ihastuneille se saattaa jopa olla pettymys. Tällä teoksella kirjailija kuitenkin todistaa kykenevänsä uusiutumaan.

MARISSA MEHR

Katri Lipson: Jäätelökauppias. Tammi 2012. 193 s.