Kulttuuri
24.04.2010

Kertomus ikävöivästä isästä vei voiton

  • Ennen/jälkeen-kirjoituskilpailun voittaja Jenna_Marisha Rasi-Koskinen

Kirjallisuuden ainejärjestöjen Ennen/jälkeen-kirjoituskilpailu keräsi osallistujia ympäri Suomen.

KEVÄTAURINGON valaisema Kirjakahvila alkaa täyttyä ihmisistä. Kohta luetaan kolme Turun yliopiston kirjallisuusaineiden järjestöjen Ennen/jälkeen-kirjoituskilpailun parhaimmistoa edustavaa tekstiä. Jokaisen palkitun kirjoituksen perään viisihenkistä raatia edustava kirjoittajakouluttaja Niina Repo kertoo tuomariston mielipiteen.

Ehkä voisi sanoa, että pienen palkinnon saavat myös kolmen Turun yliopiston kirjallisuusainejärjestön – Muusan, Prometheuksen ja Kammion – aktiivit. Heille tämä ilta merkitsee pitkän hankkeen maalilinjaa.

Mutta palataan vielä viime vuoden syksyyn. Idea kirjoituskilpailuun lähti kotimaisen kirjallisuuden opiskelijoiden Muusalta. Mukaan lähtivät myös yleisen kirjallisuustieteen ja luovan kirjoittamisen opiskelijat.

"Idea teemaan lähti Sirkkalaan muutosta. Mietimme, mikä meitä kirjallisuuden opiskelijajärjestöjä yhdistää", Prometheuksen Kati Saonegin kertoo.

Kilpailun kuluessa järjestäjien postiluukusta tipahti yli sata tekstiä. Aihe innoitti runouteen ja lyhytproosaan, esseitä tai draamaa ei tullut.

"Abortti-teema toistui aika paljon. Monissa teksteissä vanha muistelee nuoruuttaan", Muusan Janica Rantanen summaa.

KILPAILUN VOITON vei Jenna-Marisha Rasi-Koskinen Vaaleanpunainen meri -novellillaan. Lasta ikävöivän isän psykologista sielunmaisemaa valottavaa voittonovellia kuvailtiin sanoilla "uskottava, kiinnostava ja koskettava".

"Isien näkökulma jää usein vähemmälle kun perheet hajoaa, ja halusin nimenomaan tuoda tämän näkökulman esiin", Rasi-Koskinen kertoo.

"Usein puhutaan siitä, että isä kaipaa joko koko perhettä tai naista. Novellissani keskitytään vain lapsen kaipuuseen."

Nokialainen Rasi-Koskinen toimii psykologina perheneuvonnassa, joten kovin etäältä hän ei aihettaan hakenut.

"Tykkään kirjoittaa ihmisen sisäiseen maailmaan liittyvistä prosesseista, kun ihmisen päässä tai henkilökohtaisessa historiassa tapahtuu jotain."

Kirjoittamista Tampereen Viita-akatemiassa ensimmäistä vuotta opiskelevan Rasi-Koskisen novellia kiiteltiin muodon ja sisällön toimivuudesta: kärsivän ja tilannetta osittain kieltävän isän kokemus välittyy hakkaavan lauserytmin kautta.

Rasi-Koskinen kiittää luovan kirjoittamisen opintojaan oman äänen laventamisesta uusiin aiheisiin ja kirjoittamistyyleihin.

Kolme parhaimmaksi arvioitua tekstiä on luettavissa raadin perusteluineen Muusan Oheinen-lehdestä.

Teksti: Petri Rautiainen

Kuvat: Lauri Hannus