Kulttuuri
28.02.2018

Kevään improteatterikauden aloittaa Turkulainen humanistispeksi: "Kotiin suupielet naurusta kipeinä"

Teksti:
Heta-Maria Pyhäjärvi
Kuvat:
Katarina Karjalainen
  • Lassi Vihko (oik.) treenaa Humanistispeksin pääosaa, e-kirjallisuuden opiskelijan roolia. Toni Kerttula esittää Spacepukkia.

Speksi, tuo hulvaton interaktiivinen opiskelijateatterin laji, saapuu kampukselle joka kevät yhtä varmasti kuin ruotsinlaiva Turkuun. Tällä kertaa esityskauden starttaa Turkulainen humanistispeksi.

Pian Aurinkobaletin lavalle nousee kolmisenkymmentä humanistiopiskelijaa, jotka ovat valmiita laittamaan itsensä likoon ja vastaamaan huimapäisiinkin omstartteihin. Järjestyksessään toinen Turkulainen humanistispeksi näkee nimittäin päivänvalon 27. helmikuuta.

“Improvisaatio ja omstartit olivat minulle uutta. En ollut aluksi varma, kuinka kunnialla selviäisin haasteesta”, speksinoviisi Lassi Vihko kertoo.

Vihko esittää e-kirjallisuuden opiskelijaa Timiä speksissä nimeltä N-BERG – Kadonnut yhteys.

“Tim on väärinymmärretty idealisti. Siihen suurin osa humanisteista osaa osittain samaistua”, Vihko naurahtaa ja jatkaa:

“Roolia tehdessä on pitänyt löytää itsestään negatiivinen, vihainen ja uhriutuvakin puoli.”

Speksin markkinointi- ja viestintävastaavan Sara Koirasen mukaan uusi esitys on luonnollista jatkumoa viime vuoden aikamatkaseikkailulle, joka sukelsi suomalaisen humanismin historiaan.

Tällä kertaa hypätään kuitenkin tulevaan. Speksissä maailma pyörii teknologian ja sen tarjoamien mahdollisuuksien ympärillä. Teknovimmaa lietsoo Noki-nimisen firman älykypärä, joka tuntuu vievän ihmisiä yhä etäämmäs toisistaan.

“Esitys seuraa humanistiopiskelijan seikkailua läpi maailman, jossa kaikki ovat häntä vastaan – tai ainakin siltä se hänestä tuntuu”, selittää Koiranen kupletin juonta.

HUMANISTISPEKSIN ohjaajan Alina Kilpisen mukaan noin 70 hengestä koostuva työryhmä on puhaltanut tehokkaasti yhteen hiileen.

“Oloni on vielä aika huoleton, sillä olemme pysyneet loistavasti aikataulussa ja esitys näyttää jo nyt hienolta.”

Lassi Vihko komppaa Kilpistä.

“Alinan yhteen kokoama näyttelijäporukka tuntui jo ensimmäisistä harjoituksista asti yhtenäiseltä ja lämminhenkiseltä. Kaikki tekevät hommansa kunnolla ja tosissaan, mutta muistavat myös pitää hauskaa.”

Kilpinen, joka on koulutukseltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja, päätyi Turkulaiseen humanistispeksiin ohjattuaan viime vuonna I/O-speksin Tuleen kätketty.

“Turkulaista humanistispeksiä esitetään nyt vasta toista vuotta. Se antaa minulle ohjaajana mahdollisuuden kehittää tuoretta speksiä eteenpäin ja tuoda mukaan enemmän omia näkemyksiäni kuin mitä vanhemmissa, jo omiin hyväksi havaittuihin tapoihinsa juurtuneissa, spekseissä olisi mahdollista.”

OPISKELIJATEATTERISSA suurin osa järjestelytyöstä tehdään talkoovoimin. Tänä vuonna parhaat rekvisiittalöydöt on Sara Koirasen mukaan tehty ammattiteattereiden kirpputoreilta.

“Pyrimme mahdollisimman paljon lainaamaan, ostamaan käytettyä tai tuunaamaan itse.”

Speksi vaatii toteutuakseen myös sponsorituloja. Niitä kerätään muun muassa myymällä käsiohjelmaan mainoksia.

Kokonaisuudessaan esityksen ja taustayhdistyksen kokonaisbudjetti on pyörinyt vuosittain noin 10 000 euron vuositasolla. Koirasen mukaan suurimmat kuluerät ovat esitystilavuokrat sekä ohjaajien palkkiot.

Viime vuoden lailla Turkulaisen humanistispeksin kaikki esitykset myytiin jo hyvissä ajoin loppuun. Markkinoinnista vastaava Koiranen uumoilee, että hyvin tehdyn speksituotannon maine kiirii sen edellä.

SPEKSIVIIHTEEN ja opiskelijakulttuurin liitto on vahva. Ohjaaja Alina Kilpisen mukaan speksi kehittää esiintymis- ja ryhmätyöskentelytaitoja sekä antaa opiskelijoille ”loistavan väylän tutustua niin uusiin ihmisiin kuin teatterin tekemiseen”.

Treenien edetessä myös Lassi Vihkon alkuvaiheen jännitys on vaihtunut innostukseen:

“Omista jatkosuunnitelmista speksiviihteen parissa en osaa vielä sanoa mitään, mutta teatteriharrastus on tainnut jäädä pysyäkseen.”

Omien taitojen kartuttamisen sijaan tärkeintä speksiviihteessä on kuitenkin huumori, niin tekijöille kuin katsojille.

“Olen tullut kotiin suupielet naurusta kipeinä”, Kilpinen kiteyttää.

Hyvää on siis luvassa.

Kevään ensi-illat

Turkulainen humanistispeksi
27.2. N-BERG – Kadonnut yhteys

TLKS Speksi
1.3. Mies joka tappoi isäni

TuKY-Speksi
14.3. Tuopin täydeltä

QmeSpeksi (Rauma)
21.3. Burnout

Hybridispeksi
27.3. Älä ammu ohi

I/O-Speksi
7.4. Selliosasto 22

Lex Spex
18.4. Kuolonkorjuu

Turun ylioppilaslehti julkaisee arvioita spekseistä verkkosivuillaan.

Lue lisää:

Speksi – ainutkertainen sukellus improvisaatioteatteriin

Kevään aikana järjestetään ennätykselliset seitsemän Turun yliopiston opiskelijoiden speksiä. Teatterikauden avaa TLKS Speksi, ja ensikertalaisena mukana viihdyttää Turkulainen humanistispeksi. (2/2017)

Arvio: Ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi on omstartien juhlaa

”Aino – Aika turkulainen seikkailu on ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi. Esitys on kunnianhimoinen ja hienosti toteutettu, mutta ensikertalaisuus näkyy vielä kokonaisuuden haparointina. Vaikka käsikirjoitus on tekstin tasolla erinomainen, on tarinassa petrattavaa.” (3/2017)

Arvio: I/O-speksi vakuuttaa laadullaan

"Mitä tapahtuu, kun Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden opiskelijat yhdistävät voimansa? No ainakin lopputuloksena syntyy loistavaa speksiteatteria. Vuoden 2017 I/O-Speksi on täynnä energiaa, komiikkaa ja kovia koreografioita." (3/2017)