Kulttuuri
02.09.2011

Kinokulttuuria ulkoilmassa

  • Timo Saarniemi otti tuhansia valokuvia Turun rock-piireistä. Niitä digitoidaan parhaillaan tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden käyttöön.

Historian opiskelijoiden elokuvafestareilla keskitytään tänä vuonna nuorisokulttuuriin.

Historian opiskelijoiden ainejärjestö Kritiikki ry. järjestää syyskuun toisena viikonloppuna Sirkkalan kasarmin pihalla kaksipäiväisen ulkoilmaelokuvatapahtuma Kinokultin.

Toista vuotta järjestettävässä ilmaistapahtumassa nähdään tänä vuonna muun muassa edesmenneen kulttuurivaikuttaja Timo Saarniemen tallentamat underground-valokuvareportaasit menneiden vuosikymmenten turkulaisesta rock- ja pop-kulttuurista.

"Kinokultissa yhdistetään tiedettä ja kulttuuria helposti lähestyttävällä ja viihteellisellä tavalla, ja tänä vuonna tieteen popularisointi ulottuu aina aineistoihin asti. Saarniemen kulttuurihistorian oppiaineelle testamenttaama materiaali on ainutlaatuinen aineisto, joka on nyt ensiesityksessä, kaikkien kiinnostuneiden nähtävillä", tapahtuman tuottaja Salla Mistola kertoo.

"Saarniemen kuvien ja hänestä tehdyn dokumentin lisäksi Kinokultissa on tarjolla laaja kavalkadi erilaisia elokuvia, jotka ammentavat nuorisokulttuurista tai undergroundista."

Elokuvia on alustamassa historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen tutkijoita ja perjantaina kuullaan lisäksi Saarniemen ystävän, Gunnar Högnäsin puheenvuoro.

Kahden illan elokuvatarjonta käsittää yhteensä kuusi teosta Halas & Batchelorin Animal farm -animaatiosta K.J Kosken Hurjan pojan koti -dokumenttiin ja Akira Kurozawan Oscar-palkittuun Dersu Uzalaan.

Ohjelmaa on molempina päivinä iltakahdeksasta puoleen yöhön. Tapahtumassa myydään kahvia ja muita virvokkeita. Alueella ei ole anniskelua.

Teksti: JOEL HAAPAMÄKI

Kuva: TIMO SAARNIEMI

Kinokult 9.–10.9.2011

Sirkkalan kasarmi,

Kaivokatu 12

JUTTU ON OIKAISTU VERSIO: Toisin kuin yllä olevan jutun ensimmäisessä versiossa väitettiin, Kinokult-tapahtumassa ei ollut viime vuonna anniskelua, kuten ei tule olemaan tänäkään vuonna. Tapahtumassa tarjoillaan vain kahvia ja muita alkoholittomia virvokkeita.