Kulttuuri
09.10.2009

Kirjat: Hatusta vedetty maailma

  • Jukka Laajarinne: Muumit ja olemisen arvoitus. Atena, 2009 238 s.

"Ötökkä on rajallinen, elämä on rajallinen... ja voi, miten usein me haluaisimme aivan kaiken! Mutta jos pystyisimme valitsemaan kaiken, emme lainkaan joutuisi valitsemaan. Silloin emme olisi vapaitakaan."

Tove Janssonin kirjassa Taikurin hattu Muumipeikko löytää hatun, josta voi nostaa esiin mitä tahansa. Vapaa kirjailija Jukka Laajarinne yleistää, että koko maailma on kuin tuo Taikurin hattu. Kaikki on mahdollista.

Laajarinteen Muumit ja olemisen arvoitus paljastaa niin muumin kuin ihmisenkin elämän kaikessa merkillisyydessään. Tätä merkillisyyttä ovat pohtineet myös eksistentialisteikasi kutsutut filosofit, joiden yhteyksiä muumikirjoihin teos osoittaa.

Muumien elämä on täynnä yllätyksiä: Yhtenä päivänä meri pakenee Muumilaaksosta, toisena tulee hyökyaalto ja tulva. Pyörremyrsky heittelee huviloita ja pyrstötähti uhkaa tuhota koko laakson. Maailma on vapaa, kuten Laajarinteen lainaama Søren Kierkegaard päättelee.

Laajarinne toteaa vapauden ja valitsemisen kysymysten muodostavan sekä eksistentialismin että muumikirjojen keskeisimmän aineksen. Kysymys ei ole vain maailman vaan myös muumien vapaudesta ja valinnoista.

Koska valinnat ahdistavat, muumit pyrkivät välttämään valintoja. Muumit nukkuvat talviunta, koska eivät halua muuttaa tottumuksiaan. Vilijonkka pyrkii pääsemään vapaudestaan noudattamalla tiukkoja arkirutiineja. Niiskuneiti karkaa jopa löytämästään vaatevarastosta, koska ei millään pysty valitsemaan varastosta kauneinta pukua itselleen.

Laajarinne muistuttaa Jean-Paul Sartren sanoin, että muumi ei voi paeta vapauttaan, ja siksi vapauden pakeneminenkin on valinta. Pakenemisella on seurauksensa, ja kuten taikurin hatusta tiedämme, ne voivat olla mitä tahansa. Siksi niitä on syytä muumin ja ihmisenkin miettiä.

Myös arvostelun lukija joutuu valinnan eteen: lukeako Laajarinteen kirja vai paetako sen herättämiä ajatuksia. Kirja ei anna vastauksia olemisen arvoitukseen vaan pitää sen arvoituksellisuutta yllä. Ja kysymykset ilman vastauksia eivät varmasti miellytä kaikkia.

Teksti: Janne Luotola