Kulttuuri
11.11.2010

Kirjat: Levottomia naisia

Alexandra Salmelan 27 eli kuolema tekee taiteilijan kuvaa kahden ahdistuneen naisen kohtaamista. Angie, tsekkiläinen wanna be -taiteilija, haluaa pakkomielteisesti tulla kuuluisaksi ja kuolla ennen kuin ohittaa maagisen 27 vuoden iän, jolloin niin moni julkkis on menehtynyt. Ikävä kyllä Angie on parempi kuvittelemaan itselleen mainetta kuin oikeasti tuottamaan mitään kunnollista.

Piia puolestaan on eko-idylliinsä metsän keskellä tukehtuva perheenäiti, joka yrittää epätoivoisesti pitää julkisivuaan yllä.

Molemmat hahmot alkavat vaikuttaa toisiinsa, kun Angie muuttaa talon saunaan kirjoittamaan.

Tarinaa kerrotaan usean eri kertojan (Angien, kissan, nuorimman lapsen pehmolelun, perheen auton) perspektiiveistä. Kerrontatyyli mahdollistaa juonen kauniin avautumisen. Se heijastaa myös metatasolla Angien epätoivoisia lajityyppikokeiluja. Samaa tunnelmaa luovat tähtien kuolinpäivien mukaan valitut välähdykset Angien elämässä sekä loistavat pastissit toisten kirjailijoiden tyyleistä, kun hän yrittää kutakin uutta aluevaltausta.

Vaikka hahmoihin on todella vaikea samaistua heidän ärsyttävyytensä takia, Salmela on niin taitava kirjoittaja, että heidän tarinansa kiehtovat itseaiheutetulla kurjuudellaan. Hän myös lainaa hyvin omia kokemuksiaan maahanmuuttajana.

Hetkittäin tyyli kuitenkin lipsuu, ja Angien tilannekuvauksiin eksyy sekaan outoja suomalaisuuksia, jotka eivät asetu vasta maahan saapuneen naisen suuhun. Nekin voi rationalisoida pois ajattelemalla kuvausten syntyneen vasta myöhemmin tai rinnastamalla kirjan sävyt leimaavaan alkuun, jossa prahalainen professori ylistää Volter Kilpeä ja puhuu kerronnan vertauskuvallisuudesta.

Esikoisromaaniksi 27 on hämmästyttävän vahva, kiehtova ja eheä teos, jossa kirjailija leikittelee tekniikoilla ja hahmoilla, mutta ottaa ne naurettavimmillaankin silti vakavasti. Sen ahmii hetkessä loppuun jääden ihastelemaan Salmelan kykyä katsoa suomalaisuuden stereotypioita kekseliäästi niin sisältä kuin ulkoa.

J. TUOMAS HARVIAINEN

Alexandra Salmela:

27 eli kuolema tekee taiteilijan

Teos 2010