Kulttuuri
23.04.2010

Kirjat: Yksityisiä ja yhteisiä iloja

Seksuaalienergialla on useiden teorioiden mukaan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Millaisia eväitä parempaan seksielämään kevään kirjat tarjoavat?

YLI KOLME TUHATTA vuotta sitten kiinalaiset huomasivat, että miehet voivat saada moninkertaisia orgasmeja viivyttämällä siemensyöksyä jopa laukeamatta. Tämä on mahdollista, sillä orgasmi ja siemensyöksy ovat kaksi erillistä kehon tapahtumaa. "Toisin kuin orgasmi, joka on tunteiden ja kehollisen kokemuksen huippu, siemensyöksy on vain tahdosta riippumaton lihaskouristus", opastaa Basam Booksin kustantama Moniorgasminen mies -teos.

Kirja palauttaa mieleen miehen eroottisimmat kehon osat, ja opastaa yhä nautinnollisempaan elämään. Esimeriksi isoimun avulla ja pc-lihaksia hyväilemällä miehen tie täyttymykseen käy lähes huomaamatta.

Lisää orgasmeja vie vuorostaan naisen lemmenonnen lähteille. "Naisilla on kyky nauttia kehollaan, joka on miljoonien nautintoaistimien täyttämä sensuelli paratiisi." Naisen nautinto ei tunne rajoja, sillä hän on luonnostaan moniorgastinen.

Kaikilla naisilla on kyky nauttia kehostaan, mutta harmillisen moni ei sitä hallitse. "Ystävysty alapääsi kanssa. Rentoutuminen, herkkyys ja huumorintaju palvelevat kiihottumista ja orgasmia", kirja kehottaa. Eroottisen tiedon ja keskittymisen kautta nainen voi saada halutessaan kaiken.

Oman seksuaalisen menneisyyden tutkiminen auttaa Moninkertainen orgasmi -kirjan mukaan tunnistamaan yksilöllisen eroottisen sormenjäljen. Kirjassa on harjoituksia ja tehtäviä sekä yksin että yhdessä toisen kanssa toteutettaviksi. Seksuaalinen halu on yksilöllistä. "Yksi halun salaisuuksista on se, että se alkaa jo kauan ennen kuin pääsemme makuuhuoneeseen. Runoilijat kautta maailman ovat tienneet, että rakasteluun johtava tie on yhtä tärkeä kuin itse päämäärä."

Edellisten teosten sisältämä rakastele itseäsi -teema huipentuu Yksityisiä iloja -teoksessa. Eri-ikäisten kertomuksista rakennettu proosakokoelma kertoo, kuinka yllättävissä tilanteissa ihmiset masturboivat. "Odottaessaan avun saapumista mies masturboi autossaan, joka viruu ylösalaisin rotkossa Turkin itäosassa."

Rakkauden puutarha opastaa puolestaan kokonaisvaltaisempaan rakkauteen. Buddhalaiseen filosofiaan rakentuva teos pitää tärkeänä, että parisuhteissa elävät yksilöt ymmärtävät tilan antamisen merkityksen. "Ilman tilaa itsessämme ja ympärillämme emme voi olla onnellisia."

Rakkauden, rakastamisen ja rakastelemisen oppaista saa oppia sekä suhteessa itseen että toisiin ja koko elämän pituiseen rakkauteen. Teokset perustuvat proosakokoelmaa lukuun ottamatta tuhansia vuosia vanhoihin itämaisiin opetuksiin.

PAULA KANGASNIEMI

Lisää orgasmeja - tie naisen nautintoon. Ylva Franzén. Basamn Books. 2009. 333 s.

Moninkertainen orgasmi. Seksin salaisuuksia pareille, Mantak Chia, Maneewan Chia, Douglas Abrams Arava, Rachel Carlton Abrams. Basam Books. 2010. 233 s.

Moniorgasminen mies. Opas parempaan seksiin. Vinkkejä joihin jokaisen miehen tulisi tutustua. Mantak Chia ja Douglas Abrams Arava. Basam Books. 2010. 310 s.

Rakkauden puutarha – opas mielekkäisiin ihmissuhteisiin. Peggy Rowe-Ward. Basam Books. 2009. 183 s.

Yksityisiä iloja. Harry Mathews. Basam Books. 2010. 143 s.