Kulttuuri
18.09.2008

Kirjat:Vinkkejä vasemmistolle

"Vasemmistolaisuus
on liian tärkeää
ihmiskunnan
tulevaisuuden kannalta,
jotta se voitaisiin jättää
pelkästään niiden
huoleksi, jotka jo
nyt ovat vasemmistolaisia."

Tommi Uschanov: Mikä vasemmistoa vaivaa?
Toes 2008

Teoksen nuori Teesi-pamflettisarja on lunastanut paikkansa tasokkaiden yhteiskunnallisten kannanottojen julkaisijana. Erityisesti Olli Löytyn keväällä ilmestynyt, luutuneita monikulttuurisuus- ja suvaitsevaisuuskäsityksiä ravistellut Maltillinen hutu -esseekokoelma oli piristävää luettavaa.

Sarjan uusin, Tommi Uschanovin (s. 1975) Mikä vasemmistoa vaivaa? on Löytyn tasapainoista teosta provosoivampi ja pamflettimaisempi.

Uschanovin tarkoituksena on teoksessaan näyttää, miksi vasemmiston kannatus Suomessa laskee. "Jos ihmisiltä kysytään, mitä he haluavat, vastaukseksi saadaan enimmäkseen vasemmiston kannattamia asioita. Mutta miksei se näy enää politiikassa?", takakannessa tiivistetään.

Uschanov määrittää itsensä puoluepoliittisesti sitoutumattomaksi vasemmistolaiseksi, ja vaikka teoksen sävy on hyvin kriittinen nykyvasemmistolaisuutta kohtaan, kritiikin lähtökohdat ovat usein nimenomaan Marxin ajattelussa.
Kysymykseensä Uschanov löytää useita vastauksia psykologisen pelisilmän puutteesta (esimerkkinä vasemmiston liittoutuminen äärioikeiston ja muiden änkyröiden kanssa EU:n vastustuskampanjassa) tosiasioiden väheksyntään (tilastotiedot ovat yleensä vasemmiston puolella, mutta sitä hyödynnetään huonosti).

Teoksen alussa Uschanov sanoo arvostelevansa tarpeen tullen sekä "kireitä oikeistodemareja" että "taloja valtaavia vegaaninuoria". Vauhtiin päästyään hän kuitenkin unohtaa tarkennukset, ja monesti huutia saavat yksinkertaisesti "vasemmistolaiset" sen kummemmin erottelematta. Syyttöksiä riittää niin ääri-islamin, Hugo Chávesin, Fidel Castron kuin Maonkin kritiikittömästä kannattamisesta aina ajan tuhlaamiseen salaliittoteorioiden kehittelyyn.

Ajoittaisista harmillisista yleistyksistä huolimatta Uschanov onnistuu tekemään hyvinkin teräviä huomioita, erityisesti institutionaalisesta vasemmistolaisuudesta ja sosiaalidemokratian ja kommunismin suhteesta. Parhaimmillaan Mikä vasemmistoa vaivaa? on virkistävään tyyliin kirjoitettu katsaus poliittisten ajattelutapojen historiaan.

Näin kunnallisvaalien alla teosta voi suositella kaikille vasemmistopuolueiden ehdokkaille – ja miksei oikeistolaisillekin, ainahan on mukavaa lukea, miten vihollinen mätkii itseään.

SILJA YLITALO

Julkaistu alunperin Turun ylioppilaslehden numerossa 11/2008 (19.9.2008)