Kulttuuri
08.10.2014

Kirotut kasuaalit!

Teksti:
Pontus Purokuru

Candy Crush Sagat ja Angry Birdsit ovat suuryritysten optimoimia kyynisiä helvetinkoneita, joiden ainoa tarkoitus on kyniä hyväuskoisten pelaajien rahat hyväksikäyttämällä pinnallisia koukutusmekanismeja. Eiväthän ne ole edes kunnolla pelejä!

Näin puhuvat hc-pelaajat, ja samaa mieltä olin itsekin, kunnes jumituin mökille iPadin kanssa ja kohtasin Kingin ja Rovion uusimmat kasuaalipelit vakavasti. Nopeasti takana oli 70 selvitettyä tasoa, ja roskiksessa monta ennakkoluuloa.

Suosituimmat free-to-play-pelit on suunniteltu niin hyvin, että niitä on todella mahdollista pelata ilmaiseksi. Itse en ole maksanut senttiäkään Angry Birdseistä, Bubble Witch Sagasta tai Diamond Digger Sagasta.

Lisäksi lajityyppiin kuuluvat energiamekaniikat eivät lopulta ole niin ärsyttäviä kuin väitetään. Kun elämät loppuvat, Diamond Digger pakottaa joko maksamaan tai odottamaan 30 minuuttia. Joskus on vapauttavaa, että joku muu ottaa vastuun pelaamisesta ja ohjaa tekemään välillä muuta.

Sitä paitsi laitteen kelloa voi aina siirtää eteenpäin, jos haluaa jatkaa pelaamista heti.

Nykyään suhtaudun aivottomiin pikapeleihin kuten kutomiseen: pelaan niitä keskittyäkseni paremmin johonkin muuhun, kuten podcastien kuuntelemiseen.

Kasuaalipelit tarjoavat nopeasti kevyttä iloa ja onnistumisen kokemuksia. Samaa ei voi sanoa elämästä yleensä.

Laadukkaat kasuaalit ovat pelaamisen skumppaa: kevyttä ja pinnallista viihdettä, joka nousee nopeasti päähän ja unohtuu yhtä nopeasti. Mitä pahaa siinä on?

Angry Birds Stella
Rovio
iOS, Android

Diamond Digger Saga
King
iOS, Android