Kulttuuri
17.03.2014

klasarin perusopinnot

Toimittaja Minna Lindgren ja tutkija-tietokirjailija Olli Löytty aloittivat keväällä 2009 kirjeenvaihdon, joka päätyi viisi vuotta myöhemmin kansien väliin. Projektin lähtöasetelma on yksinkertainen: kuinka lähestyä klassista musiikkia ummikkona?

Säännöt ovat yksinkertaiset. Olli kysyy ja kyseenalaistaa, Minna vastaa ja perustelee mielipiteensä. Kyseessä ei ole yritys käännyttää Ollia onnelliseksi klasari-ihmiseksi, vaan aina edetään oppilaan ehdoilla.

Löytty on kuin norsu posliinikaupassa. Sinfonisesta tulee sinfoniaaninen, laulu on epäluonnollista ja Sibeliuksen musiikki huokuu kansallismielisyyttä. Puhumattakaan siitä, että klassinen musiikki on pahimmanlaatuista elitismiä.

Välillä sananvaihto äityy niin kiivaaksi, että kaksikko pohtii kirjeenvaihdon lopettamista säilyttääkseen välit edes jollakin asteella. Lopulta yhteisymmärrys alkaa niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin bassolinjasta.

On ilahduttavaa nähdä, kuinka Löytty laittaa itsensä likoon. Hän kyseenalaistaa koko länsimaisen taidemusiikin tradition, mutta samalla myös omat ajatuksensa ja tottumuksensa. Kapinoiva rock-asenne nousee pintaan aika ajoin, kunnes Löytty huomaa, että lajien välinen vastakkainasettelu on keinotekoista.

Kirjeissä käsitellään kuin ohimennen useimmat taidemusiikin kliseet ja ennakkoluulot. Minnan asiantuntevat argumentit saavat huokailemaan ihastuksesta siinä missä Ollin väitteet verenpaineen nousemaan.

Sinfoniaanisin terveisin on juuri sitä, mitä klassisen musiikin tietokirjallisuus on kaivannut. Kirjeet ovat suoria ja puhuttelevia: niiden myötä ei edes tiedosta imevänsä paljon tietoa. Kirja tarjoaa samastumiskohtia sekä klasarin suurkuluttajalle, välttelijälle että sivustakatsojalle.

Mikä tärkeintä, pääosassa on aina musiikki, ei kuuntelijan tietotaito tai historia.

Entä tarjoaako kirja vastauksia siihen, miten klassista musiikkia tulisi lähestyä? Lindgrenin mukaan taidemusiikkiin pätee sama perusperiaate kuin muihinkin musiikkilajeihin: tärkeintä on pistää levy soimaan – tai mennä konserttiin – ja olla hiljaa, sillä "musiikki muuttuu aina meteliksi, kun sitä ei kuunnella."

Marissa Mehr

Minna Lindgren & Olli Löytty:

Sinfoniaanisin terveisin.

Kirjekurssi klassisen musiikin

maailmaan. Teos, 2014.

275 s.