Kulttuuri
20.01.2011

Klassisista klassisimmat anekdootit

Pikku-idiksen Faabelit on kattavin toistaiseksi julkaistu kokoelma Aisopoksen faabeleita. Useimmat niistä ovat eläinsatuja, mutta eivät kaikki, ja opettavaisia tarinoita on tarjolla muutaman rivin anekdooteista pitempiin kertomuksiin. Kaikki ovat näissä kansissa yhden ja saman kirjoittajan nimissä, mutta tosiasiassa varhaisin osa teksteistä on peräisin ajalta ennen Aisopoksen elämää, myöhäisimmät keskiajan perua, kuten kattava esipuhe huolella selittää.

Kokonaisuus on kuitenkin hyvin perusteltu – pois on jätetty lähinnä vain toistoa ja epäkorrektiutta, josta aika on mennyt ohitse. Kohderyhmänä on selkeästi aikuiset, eikä kaikkea epäsovinnaista ole toki siivottu pois. Yhtenä faabeleiden keskeisimmistä teemoista on olla kurkottamatta oman yhteiskunnallisen asemansa yläpuolelle. Ihminen (kuten häntä kuvaava tarinan eläin) on luotu omalle paikalleen, ja sillä hyvä. Kullakin eläinlajilla on yksi tai kaksi stereotyyppistä käyttöä, joita toistetaan taktisesti. Kettu on välillä voittamattoman ovela, välillä sortuu omaan näppäryyteensä.

Jokaiseen tarinaan on liitetty sen moraali, itse kertomukseen kuulumaton selityskommentti. Joskus kommentit alleviivaavat teemaa, joskus ovat täysin ristiriidassa sen kanssa, tai ohi aiheen.

Syntyvä kontrasti on kiehtova. Jari Tammen käännösten kieli elää ja välittää ajatukset enimmäkseen hyvin, mutta on laadultaan varsin epätasaista. Mukana on myös satunnaisia anglismeja, jotka herättävät kysymyksen siitä, minkä kielisistä laitoksista suomennos on tosiasiassa tehty - ovatko kriittiset laitokset olleet apuna, vai ainoana lähteenä? Jälki on joka tapauksessa varsin kankeaa verrattuna Tammen toissavuotiseen Nietzsche-käännökseen.

Hiomatonta tai ei, Faabelit on joka tapauksessa hieno kirja. Teksteissä on selkeää ajattomuutta, ainakin silloin kun kirjoittajat eivät tyrkytä sosiaalisia näkemyksiään liikaa. Jänis ja kilpikonna, kettu ja korppi, sekä monet muut ovat syystäkin osa pysyvää tarinaperintöä. Harva muu kirjallisuuden laji tiivistää viestinsä näin elegantisti.

J.TUOMAS HARVIAINEN

Aisopos: Faabelit

(suom. Jari Tammi)

Pikku-idis 2010