Kulttuuri
06.10.2014

Komiikkaa synkkyydestä

Teksti:
Susanne Salmi
Kuvat:
Jalmari Eskelinen

Onko ihmismielessä vikaa, jos sen syövereistä nousee esiin synkeitä ajatuksia? Pitääkö järjissään olevan tyypin kyetä hallitsemaan kaikkea päänsä sisällä tapahtuvaa?

Teatteripersoona Juuso Kekkosen mielestä ei pidä. Hänen näkemyksensä ihmismielen outoksista tulee kaiken kansan nähtäväksi torstaina 9.10., jolloin monologiesitys Aristokraatit saa ensi-iltansa turkulaisessa Tehdas-teatterissa.

”Perusväitteeni Aristokraateissa on se, että meidän kaikkien päässä liikkuu hirveästi synkkää paskaa. Emme pysty kontrolloimaan sitä, mutta voimme vaikuttaa siihen, mitä suustamme tulee ulos. Mitä tapahtuu, jos niistä asioista puhuukin ääneen?” näyttelijä pohtii.

Kekkonen tunnetaan parhaiten Outo homo -monologin luojana. Se perustuu hänen omakohtaisiin kokemuksiinsa siitä, kuinka omasta tyttöystävästä tuleekin sukupuolenkorjausprosessin myötä poikaystävä. Sittemmin näyttelijä on jatkanut itsestäänselvyyksien purkamista Pilkkaa Jumalaa -monologinsa myötä.

Viimeksi mainitussa julistetaan, ettei mikään ole pyhää. Samanlainen kuvia kumartamaton asenne välittyy myös uusimmasta esityksestä.

”Aristokraateissa on kyse siitä, kuinka hirveitä asioita uskallan sanoa niin, että yleisö vielä rakastaa mua”, Kekkonen nauraa.

Outo homo toi mukanaan valtavasti julkisuutta, ihmetystä ja suosiota. Sen myötä Kekkonen saattoi jättää päivätyönsä ja ryhtyä täysiveriseksi teatterialan ammattilaiseksi. Menestyksellä oli kuitenkin myös hintansa: viime kesänä valtava työmäärä ja julkisuudessa paistattelu veivät Kekkosen sairaslomalle. Aristokraatit syntyi toipumisen lomassa.

”Ihmisellä pyörii päässä kaikenlaista, kun se on burnoutin partaalla ja masentunut. Tajusin, että ne ajatukset pitää vain kirjoittaa ylös. Sitä paitsi mitä kirjoittajaihminen tekee ollessaan burnoutissa? No kirjoittaa uuden esityksen!”

 

Monenlaista miehuutta

Teatterilavojen lisäksi Outo homo on vieraillut kouluissa. Reilu vuosi sitten Kekkonen laati monologistaan yläaste- ja lukioikäisille sopivan version, jonka hän on esittänyt jo yli seitsemänkymmentä kertaa. Outo homo menee kouluun kertoo Kekkosen tarinan nuorten omalla kielellä, turhia kiertelemättä.

”Koulussa annetaan älyttömästi välineitä kaikkeen muuhun, mutta ihmissuhteista puhutaan pari tuntia. Turvaseksistä puhutaan, mutta nautinnosta ei”, Kekkonen kuvailee silminnähden tuskastuneena.

Siksi hän haluaa antaa oman osaamisensa koulujen käyttöön. Parhaassa tapauksessa Outo homo avaa keskustelun, jota nuoret voivat jatkaa Kekkosen poistuttua paikalta.

”Opettajat eivät voi mennä hirveän henkilökohtaisiksi, koska muuten koululaiset puhuvat niiden seksielämästä seuraavat puolitoista vuotta. Vierailevana esiintyjänä sitä on ihan eri asemassa.”

Koululaisesitysten ja Aristokraattien ohella Kekkonen esittää yhä myös vanhoja monologejaan. Lisäksi työn alla on uusi näytelmä Miehen lailla. Se kertoo paitsi Kekkosesta itsestään, myös eräästä hyvin erilaisen miehuuden edustajasta. Hän on Venäjän machoileva presidentti Vladimir Putin.

”En ole koskaan aiemmin ollut näin tietoinen siitä, että Suomi on Venäjän naapurimaa. Hitto vieköön, että niiden johto on pelottava”, Kekkonen puuskahtaa.

Sen Kekkonen kuitenkin tietää, että pelkoa ei ole hyvä jäädä märehtimään. Siksi hän päätti tehdä aiheesta esityksen, jonka on tarkoitus valmistua ensi vuoden alussa. Parhaassa tapauksessa se herättää samanlaisia reaktioita kuin hänen edelliset Turun-esityksensä.

”Turusta tuntuu löytyvän yleisöä, joka tykkää siitä, mitä teen. Ja sehän on kaikki kaikessa pienelle pojalle, joka huutaa maailmaa rakastamaan itseään.”

 

Outo Homo, Pilkkaa jumalaa ja Aristokraatit esitetään TEHDAS Teatterissa perättäisinä päivinä 7. –9.10. Esitykset alkavat klo 19.