Kulttuuri
09.03.2010

Kompromissien elokuvakevät

KAVAn elokuvasarja käynnistyy viimein monien mutkien jälkeen.

Julian sulkemisen takia Kansallinen audiovisuaalinen arkisto on joutunut etsimään itselleen uuden esitystilan, minkä vuoksi kevään sarjan käynnistäminen on viivästynyt maaliskuulle asti. Tilanne on KAVAn Turun sarjasta vastaavan Juri Nummelinin mukaan vihdoin selvillä, ja kompromissiratkaisuna näytöksiä nähdään sekä ML Media Liv:ssä (entinen Domino) että Kinopalatsissa.

Näytösten määrä on kutistunut kahdeksaan. Maaliskuussa Media Liv:ssä nähdään neljä 1960-1980-luvulla tehtyä klassikkoa ja huhti-toukokuussa Kinopalatsissa neljä viime vuosituhannen lopun laatuelokuvaa.

"Erikoisuuksina ovat neuvostoliittolainen scifi-seikkailu Kamppailu avaruudesta ja Georges Franjun runollinen jännäri Silmät ilman kasvoja vuodelta 1960", Nummelin toteaa.

"Elokuva tosin esitetään ruotsalaisin tekstein, koska se jäi aikoinaan kokonaan Suomen sensuuriin. Ruotsalaisetkin ovat kopiotaan leikelleet."

Media Liv:ssä nähdään lisäksi Robert Bressonin Pyöreän pöydän ritarit ja John Hustonin viimeinen ohjaustyö Muistot. Kinopalatsissa esitettävät elokuvat ovat suurelle yleisölle tutumpia nimiä, kun mukana on Terrence Malickin Veteen piirretty viiva, Spike Jonzen Being John Malkovich, Coenin veljesten Big Lebowski ja Pedro Almodóvarin Kaikki äidistäni.

Valintaprosessi oli sarjan suunnittelijalle poikkeuksellisen vaikea, koska Kinopalatsin esityskalustolla pystyy näyttämään vain 1990-luvun puolen välin jälkeen valmistettuja elokuvia.

Kahden elokuvateatterin malli on vain väliaikaisratkaisu. Järjestäjät elättelevät toiveita, että tilat järjestyisivät tulevaisuudessa ratapihan konepajasta, jonne Turun kaupunki suunnittelee kulttuurikeskittymää.

"KAVAn Helsingin päämajasta on tarkoitus ottaa yhteyttä Turun kaupungin päättäjiin ja ehdottaa, että keskukseen saataisiin auditorio, jonne voi sijoittaa pysyvät elokuvaprojektorit", Nummelin toteaa.

Kulttuurijohtaja Minna Sarteksen mukaan kulttuuriasiainkeskukselta on itse asiassa jo ehdotettu luovien alojen keskusta käsittelevälle työryhmälle, että selvityksessä tutkittaisiin samalla vaihtoehtoisen elokuvan esittämisen tapoja Turussa. Työryhmää johtava Tuomas Heikkinen ei osaa kommentoida tilannetta tässä vaiheessa kovin yksityiskohtaisesti, mutta hänen mukaansa asiaa tullaan pohtimaan 8. maaliskuuta julkaistavassa raportissa.

TONI PUURTINEN

KAVAn näytökset maanantaisin

Media Liv:ssä 8.-29.3. kello 18.00 ja

Kinopalatsissa 12.4.-3.5. kello 20.30.