Kulttuuri
24.04.2013

Kostajien kaupunki

Valtapelejä ja menneitä syntejä naaraava Broken City luottaa videopelimäiseen kerrontaan.

ELOKUVA. Billy Taggart (Mark Wahlberg) on pidätykseen liittyvän tapon takia erotettu poliisi, jonka vaaleihin valmistautuva New Yorkin pormestari Nicholas Hostetler (Russell Crowe) palkkaa varjostamaan petolliseksi epäilemäänsä vaimoaan. Homma tuottaa tulosta, mutta keikan veriset seuraukset saavat Billyn epäilemään pormestarin aikeita. Samalla Billyn omat ylilyönnit alkavat nousta pintaan tuhoisalla tavalla.

Poliisiväkivaltaan ja suurkaupungin valtasuhteisiin kutoutuva Broken City on perustoimivaa trillerishakkia, jonka juonenkuljetus tuo muistumia Roman Polanskin mainiosta The Ghost Writerista (2010). Ohjaaja Allen Hughes osaa tiivistää kierroksia, mutta luottaa liiallisen karkeasti veistettyyn kerrontaan: kun päähenkilö tekee ratkaisevan valinnan, aukeavat kaikki ovet melko vaivattomasti, ja jokaisen ripaa pitelee tuttu käsi.

Lain hämärällä puolella operoiva Wahlberg näyttelee lähinnä otsaryppyjensä eri asteilla, ja Crowe äijäilee koko rahan edestä painijamaisella riuskuudellaan. Parhaat roolit tarjoilevat Catherine Zeta-Jones ja Barry Pepper, joiden hahmoja ei ripusteta tiheään täyttyvän viskilasin ja metsästyskoiran kaltaisiin visuaalisiin kliseisiin. Broken City on ihan kelvollista ajanvietettä, mutta sen moraalinen puhuttelevuus haihtuu lopputekstejä nopeammin.

**

Lauri Hannus

Broken City (USA, 2013)

O: Allen Hughes

N: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones, Jeffrey Wright, Barry Pepper.