Kulttuuri
01.02.2012

Kriisin kautta uuteen elämään

Alexander Payne kuvaa jälleen kriisin kohtaavan miehen selviytymistarinan.

ELOKUVA. Ohjaaja Alexander Payne muistetaan parhaiten sysimustista komedioistaan About Schmidt (2002) ja Sideways (2004). Paynen elokuvissa toistuvat ikäkriisit ja roadtrippailu, mutta yksinkertaisimmillaan tarinoita yhdistää ihmisen epätäydellisyys.

Paynelaisittain The Descendantsinkin pääosassa on kärsivä mies. Matt King on varakas havaijilainen lakimies, jonka elämä heittää voltin vaimon vajotessa koomaan kohtalokkaan veneonnettomuuden seurauksena. Matt yrittää nyt ensimmäistä kertaa kommunikoida kahden ongelmallisen tyttärensä kanssa. Kuolemaa tekevästä vaimosta paljastuva salaisuus ajaa uusioperheen Paynelle ominaiselle lomamatkalle.

George Clooney tekee loistavan suorituksen elämänsä kriisiä kokevana Mattina. Massahurmaajan maineen saanut näyttelijä onkin osuva valinta vasta isyyden alkeita opettelevaksi keski-ikäiseksi. Samalla hän myös onnistuu sisäistämään Paynen tragikoomisen tyylin. Elokuvassa esiintyvät pienet yksityiskohdat Clooneyn harvinaisen naurettavasta juoksutyylistä aina hävyttömän tyylittömiin havaijipaitoihin vielä korostavat elokuvan arkipäiväistä luonnetta.

Vaikka The Descendantsin huumori on surkuhupaisaa, osoittautuu tarina myös aidosti koskettavaksi. Jatkuva kyynelkanavien kutittelu alkaa tosin vaikuttaa myös turhan tarkoituksenmukaiselta. Herkän puolen itsestään löytänyt Payne keskittyy myös niin tiukasti Mattiin, että tämän tyttärien tarina jää turhan ontoksi. Ohjaaja saa virheensä anteeksi ahdistuksesta vapauttavalla loppukohtauksella.

***1/2

IDA KANKAANPÄÄ

The Descendants (USA 2011)

O: Alexander Payne

N: George Clooney, Shailene Woodly, Amara Miller, Nick Krause