Kulttuuri
25.02.2016

Kuka haluaa elää ikuisesti?

Teksti:
Emmi Ketonen

Pauliina Talikan ohjaama Hellyys on kuvaus rakkaudesta ja kärsimyksestä. Näytelmässä eletään aids-epidemian varjostamaa aikaa Ruotsissa. Tapahtumapaikkoina vaihtelevat vuorotellen aidsiin sairastuneen Rasmuksen ja tämän poikaystävän Benjaminin yhteinen asunto sekä sairaalan vuodeosasto, jossa Rasmus vetää viimeiset henkäyksensä.

Näyttelijät hengittävät raskaasti ja tunnelma on piinaava. Esitys etenee hektisesti, äänekkäästi ja tunteikkaasti. Rasmuksen ja Benjaminin tahmainen vuode vaihtuu hengästyttävän nopeasti sterilisoiduksi sairaalasängyksi.

Näytelmä perustuu Jonas Gardellin kolmiosaiseen kirjasarjaan Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin (2012–2013) sekä samannimiseen tv-sarjaan. Käsikirjoitus on Gardellille omakohtainen. Hän itse todisti Tukholman tapahtumia 1980-luvulla ja oli yksi harvoista eloonjääneistä. Näytelmä antaa äänen niille, jotka kuolivat liian varhain ja kertoo samalla siitä, millaista on jäädä yksin, kun kaikki ystävät pakataan mustiin säkkeihin.

Turun ylioppilasteatterin näytöksessä kuolema on alati läsnä. Mustiin pukeutuneiden tanssijoiden ruumiinkieli kuvastaa samanaikaisesti sekä nautinnollista intohimoa että sairauden raastavaa tuskaa. Elämänkiihko ja kuolemanpelko vuorottelevat ja saavat Rasmuksen turhautumaan elämäänsä. Sairaus syö nuoren miehen kauneuden, mutta rakkaus ei hellitä. Näytelmän tunnuslause kysyy haastavasti: kuka haluaa elää ikuisesti?

Esityksessä tunteet ovat pinnassa niin Rasmuksen ja Benjaminin välillä kuin myös Rasmuksen vanhempien suhtautumisessa poikansa homouteen, sairauteen ja kuolemaan. Vanhempien reaktiot ovat ymmärtämättömiä ja provosoivat katsojan hellyyden partaalle. Rasmuksen ja Benjaminin väliset hellyydenosoitukset ja kornit ilmaisut taas aiheuttavat yleisössä vilpittömiä naurunpyrskähdyksiä.

Hellyys on muistutus lähihistorian mielettömyyksistä ja seksuaalisen tasavertaisuuden toteutumattomuudesta. 

Turun ylioppilasteatteri: Hellyys
K: Jonas Gardell, O: Pauliina Talikka
Esitykset 26.3. asti