Kulttuuri
03.05.2012

Kulttuurikesän menotärpit

Tylkkärin toimitus tutustui kaupungin kesään ja poimi sieltä ehdotuksen lukijoille. Tässä se tulee, kreisikesä 2012!

Jokke Jokijuna

Mitä? Turkuun on viimein saatu turistikaupungin tunnusmerkit täyttävä elementti: kaupunkijuna! Junalla pääsee kulkemaan joen itäistä ja läntistä puolta sekä matkaamaan Logomoon ja Turun linnaan. Jokijunalla ei ole tarkkoja aikatauluja, ja arvioitu matka Turun linnalta tuomiokirkolle kestää noin puolisen tuntia. "Jokijuna tarjoaa kaupunkilaisille uuden tavan nauttia jokirannasta", muotoilee Johanna Karppinen tapahtumatoimisto Happeningista.

Milloin? Heti.

Kenelle? Spontaaneille junaan nousijoille. Turisteille. Laiskoille kävelijöille.

Kukkarorasitus: Aikuiset 4 euroa ja lapset 2 euroa. Lipulla saa matkustaa niin paljon kuin haluaa kello 9–15, minkä jälkeen junalla saa tehdä yksittäisen matkan.

Kaupunginosaviikot

Mitä? Laita Kaupunginosaviikot to do -listallesi, jos olet hurahtanut lähimatkailuun tai muuten vain fanitat kotikaupunkisi meininkiä. Kulttuuripääkaupunkivuodesta henkiin jäänyt Kaupunginosaviikot tarjoaa viikon mittaisia kunnianosoituksia Turun eri kaupunginosille. Tänä vuonna mukana ovat ainakin Kärsämäki-Takakirves, Martti, Länsi-Turku, Nummenpakka ja Koroinen. Osallistuja istuttaa perunoita, kiertää Heidekenin, stalkkaa Pohjolan puutaloalueen pihoja ja silittää tuotantoeläimiä. "Kaupunginosaviikot ovat tänä vuonna kaupunginosien identiteettejä vahvistavia", sanailee tapahtuman koordinaattori Venla Heinonen.

Milloin? 9.5.–15.5. Kärsämäki–Takakirves, 14.5.–20.5. Martti, 20.5.–26.5. Länsi-Turku, 21.5.–27.5. ja 4.6.–10.6.

Kenelle? Perheellisille ja kotoilijoille. Turun-rakastajille.

Kukkarorasitus: 0 euroa toukokuussa. Myöhemmin kuluvana vuonna erilaisista työpajoista saatetaan periä maksu.

Urbaani kesäloma

Mitä? Kaipaatko kesäiltoihisi elävää taidetta tai älykästä jutteluseuraa? Urbaani kesäloma levittäytyy tänä kesänä Brinkkalan sisäpihalta ja Kirjakahvilasta koko kaupunkiin ja valtaa kahvilat, galleriat ja puistot. Luvassa on ainakin teatteria, musiikkia, elokuvaa ja keskustelutilaisuuksia. Tapahtumat järjestetään turkulaisten pienten ja vaihtoehtoisten toimijoiden yhteistyönä ja ohjelma on kuuleman mukaan aina järjestäjiensä näköistä. "Urbaani kesäloma on matalan kynnyksen kaupunkifestivaali, jossa kulttuuria ja muuta ohjelmaa viedään paikkoihin, joissa sitä ei ole totuttu näkemään", Jari Pohjonen Urbaanin kesäloman työryhmästä sanoo.

Milloin? 13–17.6., 11.–15.7. ja 1.–5.8.

Kenelle? Valveutuneille fiilistelijöille. Ohikulkijoille. Kaupunkilomailijoille.

Kukkarorasitus: Valtaosa tapahtumista 0 euroa, joihinkin musiikkitapahtumiin on pieni pääsymaksu.

Turku Design Festival

Mitä? Toista kertaa järjestettävä Turku Design Festival kokoaa tapahtumasateenvarjonsa alle turkulaisten muotoilijoiden kädenjäljen. Toukokuun toisella viikolla käynnistyvä festivaali niputtaa yhteen muun muassa muotoilun opinnäytetyönäyttelyt, graffitinäytöksen ja loppuseminaarin sekä festivaalin päättävän muotinäytöksen. Erityistäkynä mainittakoon B-galleriassa järjestettävä ilmainen 5 minuutin klubi, jossa 10 artistia soittavat 5 minuutin mittaisen keikan. Mukana ovat muun muassa Jori Hulkkonen, Burning Hearts ja Nightsatan. "Festivaalin tarkoitus on tehdä turkulaista muotoilua ja kaupunkikulttuuria tunnetuksi", ajatukset tiivistää tapahtuman tuottaja Moona Tikka.

Milloin? 9.5.–15.5.

Kenelle? Designista innostuneille ja muotifriikeille. Niille, jotka ajattelevat, että kesä alkaa toukokuussa.

Kukkarorasitus: Pääosin 0 euroa. Brunssi, Sheikki Sheikki -klubi ja työpajojen materiaalimaksut ovat maksullisia.

ILMIÖ

Mitä? Yksipäiväinen ILMIÖ-monitaidefestivaali järjestetään neljättä kertaa heinäkuisella Turun Uittamolla. Festivaalin musiikkilavoille nousee tänä vuonna yli 40 artistia, muun muassa virolainen Pastacas, islantilainen reggaepumppu Hjálmar sekä kotimaisista artisteista Liljan Loisto ja Ville Leinonen & Majakanvartijat. Ensimmäiset artistit nousevat lavalle jo keskipäivällä ja viimeinen lopettaa kahdelta yöllä. Musiikin lisäksi ILMIÖssä on menneinä vuosina muun muassa järjestetty animaatiotyöpajoja ja taidehuutokauppa sekä leikitty tyynysotaa. Yllätysohjelmaa on luvassa myös tänä vuonna. "Hyödynnämme entistä enemmän Uittamon hienouksia. Ilmaisalueelle rantaan tulee myös oma esiintymislava", ILMIÖn vastaava tuottaja Tuomas Sara paljastaa.

Milloin? 21.7.2012 klo 12–02.

Kenelle? Hyvän (uuden) musiikin & leppoisan tunnelman ystäville. Elämäntapataiteilijoille. K-18.

Kukkarorasitus: Liput Tiketistä 30 euroa. Festivaalialueella myös maksuton ja ikärajaton RantaILMIÖ.

Teksti: VENLA PÖYLIÖ JA LAURA MYLLYMÄKI