Kulttuuri
27.11.2015

Kuningas ihan simoissaan

Teksti:
Heini Kilpamäki

Kaikki ovat kännissä koko ajan. Suomalaisilla on tuntunut aina olevan jonkinlainen alkoholiongelma. Sellainen mielikuva ainakin välittyy, jos tutustuu yhtään täkäläisiin 1500–1800-lukulaisiin kirkon ja valtion kirjaamiin lähteisiin. Niistä näkyy kansa, joka esiintyy juopuneena kirkossa ja käräjillä.

Tarkemmin katsottuna vallanpitäjätkin olivat ihan tuubassa. Historioitsija Olaus Magnus kertoi 1500-luvulla Ruotsin kuningas Hundingista, joka hukkui kestiensä päätteeksi simasammioon.

Ja papit, heidän juopottelustaan rangaistiin laissa vasta 1700-luvun puolella. Oli mahdollista, että pappi saarnasi viinan voimalla ja seurakunta kuunteli sanaa aivan yhtä jurrissa.

Tilanne ei ole sikäli ihme aikana, jolloin alkoholi oli ainoa olemassa oleva lääke.

Miten asiaa olisi sitten pitänyt hoitaa? Alkoholia kului paljon, ja juopottelu teki kansalaisista velttoja ja tappelunhaluisia, sanoi kirkko. Kruunulle kansan viinanhimoisuus oli otollisempaa, sillä paloviinasta saatavat rahat houkuttivat.

Lopulta vallanpitäjät löysivät yhteisen sävelen, ja papisto kertoi saarnastuoleissaan ylenjuonnin ja -syönnin olevan kaikkien syntien kätilö. 1800-luvulle tultaessa Turmiolan Tommin alkoholivalistuksella oli jo vuosisataiset juuret.

Mutta kuinka humalassa kaikki oikeastaan olivat? Erityistesti nuorten alkoholinkäytöstä ei ollut näyttöä, mutta tietysti he joivat jossain salaa. Monissa oikeuslähteissä korostuu myös eritoten häiriköivä humalointi. Näissä merkinnöissä aikansa ”kohtuukäyttäjä” jää pimentoon.

Jyväskylän yliopiston historian professori Kustaa H. J. Vilkunalta kesti kaksi vuosikymmentä koota esitys suomalaisten varhaisista juomatavoista. Nyt käsillä on teos, jonka aihe on yhtä lailla kutkuttava että tärkeä.

Ei ole lainkaan erikoista, että alkoholin kiellon ja sääntelyn keinot ovat aikaa myöten pysyneet samoina, kuten myös lieveilmiöt. Se on hyvä pitää mielessä, kun tarkastelemme suomalaisten asenteita ja suhdetta alkoholiin nykypäivänä.

Kustaa H. J. Vilkuna: Juomareiden valtakunta - 1500–1850 Suomalaisten känni ja kulttuuri. Teos. 688 sivua.