Kulttuuri
09.04.2010

Kurssin jämistä animaatiopiirien keskelle

  • Pinja Partanen ja Elli Vuorinen tekivät palkitun animaation erakoituneesta ksylofoni-muusikosta.

Elli Vuorisen, Pinja Partasen ja Jasmiini Ottelinin animaatioporukka syntyi, kun kaikki muut olivat löytäneet ryhmänsä. Nyt kolmikon palkittua Benigni-animaatiota viedään ympäri maailman animaatiofestareita.

RANSKALAISEN PREMIERS PLANS -festivaalin yleisöpalkinto eurooppalaisten opiskelijafilmien kategoriassa, kunniamaininta Tampere Film Festivaleilla ja kutsuja Zagrebiin sekä Ranskan Annecy-festivaaleille.

Tällaista menestystä kolmikko ei osannut millään arvata aloittaessaan ensimmäistä nukkeanimaatiotaan.

Itse toteutettu nukkeanimaatio on osa Turun taideakatemian animaatiolinjan opiskelijoiden koulutusta. Ryhmissä opetellaan alusta asti animaation toteuttaminen käsikirjoituksesta ja nuken rakentamisesta kuvaukseen sekä jälkikäsittelyyn.

Kolmikon tapauksessa jouduttiin – tai oikeammin saatiin – vielä opetella yhteistyötä uusien ihmisten kanssa.

"Me oltiin kurssin opiskelijoiden leftovers – jämät", Elli Vuorinen, 24, naurahtaa Taideakatemian kafeteriassa ja kertoo miten yhteistyö sai alkunsa.

"Se kuulostaa kornilta, mutta en mä usko että tästä olisi tullut tuollainen leffa missään tapauksessa, jos oltaisiin yksin tehty."

Pinja Partanen, 26, kertoo miten tekoprosessissa vastuu jakautui kaikkien kesken ja kompromissien kautta löydettiin eheä kokonaisuus. Hyvä rytmi löytyi erityisesti kuvausvaiheeseen, jossa aika on rajattu.

"Pinja on aamuihminen ja mä olen myöhässä kaikkialta", Vuorinen avaa.

"Joten kuvaukset jakautuivat kolmivuorotyöhön, saatiin hyvä tehdas pystyyn."

PALKITTU BENIGNI on 7-minuuttinen tragikoominen tarina erakoituneesta ksylofonimuusikosta, joka löytää käsivartensa alta nopeasti kehittyvän, epätavallisen kasvaimen. Tampereen raati kuvaili sitä "viihdyttäväksi ja omaperäinen animaatioksi, jonka pääosassa nähdään sympaattinen hahmo, johon jokainen voi samastua".

Tekijät kertovat tekovaiheen haasteina olleen sairaskertomuksen väistelyn lisäksi ajankulun välittämisen.

"Tavallaan ihan hauska, että viiden minuutin tarinaan saatiin yhdistettyä kaksi montaasikohtausta, jotka voi olla aika kliseisiäkin. Ehkä me hyödynnettiin onnistuneesti niitä kliseitä", Vuorinen arvelee.

Kuten Tampereen tunnustus, myös Premiers plans -voitto oli yllätys.

"Kaikki muut olivat opiskelijaelokuvia, mutta ison budjetin ja yli puolentunnin sellaisia. Sitten yhtäkkiä meidän nollabudjetin eka elokuva voitti. Musta tuntui, että me painittiin ihan väärässä sarjassa", Vuorinen kertoo.

"Meidän elokuva oli sellaisessa näytöksessä, jossa me oltiin kahden vakavan puolituntisen elokuvan välissä. Ehkä se vaikutti vähän", Partanen lisää.

ANIMAATION SAAMA tunnustus on huippustartti uralle, mutta varmuutta tulevaisuudesta alalla se ei tuo.

"Varmasti ykkösprioriteettini on valmistua koulusta ja tehdä alan töitä", Partanen kertoo.

"Suomen kokoisessa maassa on kourallinen animaationtekijöitä", Vuorinen kertoo.

"En tiedä onko musta oikeasti siihen, että lähtisin hakemaan apurahoja ja tekemään uraa siten, koska se ruljanssi on tosi raskas ja vain pari ihmistä elää sillä. Toisaalta en haluaisi antaa pikkusormea kaupalliselle maailmalle."

Animaatio on nähtävissä seuraavaksi Fest-O-Rama-sisäfestivaaleilla.

Teksti: Petri Rautiainen

Kuva: Lauri Hannus

Musaa ja leffoja Fest-O-Raman sisäfestareilla

ZONDAG-KOLLEKTIIVIN Kosmorama-kinoklubin ja Musarama-musadokkariklubin vuosijuhlaa juhlitaan voimalla, kun kaksipäiväinen Fest-O-Rama täyttää Turun Klubin kolme kerrosta 10.–11. huhtikuuta.

Sisäfestivaalit esittelevät sen verran laajan paletin kotimaisista toivoista mielenkiintoisiin elokuvantekijöihin, että kaiken luetteloimiseen menisi tämän jutun koko mitta.

Poimitaanpa siis vain muutamia kohtia.

Turun kulttuurielämää elävöittäneen Zondag-kollektiivin eri klubit ovat hyvin esillä sisäfestivaalien monenkirjavassa ohjelmistossa. Kosmoramamaisessa lyhytelokuvatarjonnassa on luvassa Elena Leeven ja ohjaaja Oskari Sipolan vierailut sekä tukku palkittuja kotimaisia lyhäreitä. Musaramasta tuttua musadokkaritarjontaa edustaa muun muassa katsaus räväkän Leila K:n noususta tähteyteen ja kirvelevästä Grammis-tappiosta.

Sekä lauantain että sunnuntain elokuvatarjonta on maksutonta.

Lauantain huokeasti hinnoiteltu lauantai-illan musiikkitarjonta otti ideoita Zondagin Kimmo Välimäen ja Pekka Haapasen mukaan Rumban ja Ylex:n Tulevaisuuden tusina -äänestyksestä. Äänimagneettien ohella kuullaan muun muassa Huoratronia, Harmaata Ghettoa ja siivu turkulaista dj-osaamista.

Poikkitaiteelliset baaritapahtumat ovat viime vuosina vakiinnuttaneet paikkansa yöelämän sykkeessä. Millä kortein Fest-O-Rama onnistuu erottautumaan kilpailukykyisestä tarjonnasta?

"Fest-O-Rama on tehty häpeilemättömästi paukkuja säästelemättä, eikä festarin millään osa-alueella ole tehty kompromisseja toisten kustannuksilla", Zondagin Pekka Haapanen lupaa.

"Jokainen osuus toimisi jo itsenäisesti, mutta yhteen pakettiin koottuna lopputulos on enemmän kuin osiensa summa."

PETRI RAUTIAINEN