Kulttuuri
28.10.2010

Kuvataide: Elämän muoto

  • Minna Havukainen: Perhe

Valokuvakeskus Perin näyttely Uusi elämä – kuvia syntymästä koostuu Minna Havukaisen seitsemän vuoden ajalta otetuista taidedokumentaarisista, vastasynnyttäneitä äitejä kuvaavista valokuvista. Havukainen ei kuvaa vain turvonneita rintoja, väsyneitä katseita ja kovia kokenutta kehoa vaan myös kanssakokijoiden tunteita. Isovanhemmat pitelevät sylissään vastasyntynyttä ja kuihtuneet kukat lepäävät sairaalahuoneen pöydällä. Uusi elämä koskettaa kaikkia.

Valokuvien lisäksi näyttelyssä on mukana kolme videoteosta, joissa käydään läpi koko elämän syntymiseen liittyvien aiheiden kirjo aina raskaustestistä sterilisaatioon. Näyttely tuo katsojan lähelle intiimejä tunteita ja ajatuksia. Kuvista välittyy voimakas tunnelataus ja realistisen dokumentoiva tyyli tekee näyttelystä vilpittömän rehellisen. Sterilisaatiota kuvaava Päätös-teos tuo katsojan niin lähelle todellisuutta, että ajatus teoksen taiteellisesta tai esteettisestä arvosta alkaa askarruttaa. Onko teoksen tarkoitus järkyttää vai dokumentoida ja miten määritellään tällaisen teoksen taiteellinen arvo?

Näyttely toimii herättäen voimakkaita tunteita naisen läpikäymästä muodonmuutoksesta uutta elämää synnyttäessä. Äitien ruumiin kuvaukselle tuo kontrastia kanssakokijoiden kuvat ja kollektiivisen onnen tunteen välittyminen. Teokset eivät herätä vain pohtimaan uuden elämän mukana tuomia muutoksia ja muotoja, vaan myös taiteen muuttuvaa muotoa.

ENNISOFIA SALMELA

Minna Havukainen:

Uusi elämä – kuvia syntymästä

16.10.-17.11.2010

Valokuvakeskus Peri

Itäinen rantakatu 38