Kulttuuri
23.01.2010

Kuvataide: Jos metsään haluat mennä nyt

  • Ihmisen luonto Galleria Titanik, Itäinen rantakatu 8 avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-16

Kolme kaupunkilaisnaista meni metsään, jossa muovisäkkilinnut laulaa, nippuside-ruoho on vihreää ja sateenkaari kiiltää kaikissa rakennusmuovin väreissä. Galleria Titanikin Ihmisen luonto on Villin luontokiertueen toinen näyttely, jonka tähdet Pia Sirén, Paula Lehtonen sekä Outi Yli-Viikari ovat tuoneet muovisen metsän, liikkuvat kivet ja purkautuvat vuoret Aurajoen rannalle. Ihmisen luonto kertoo, kuinka keinotekoista luonnon kokeminen kaupungissa on; muovilintu taivaalla on yhtä luonnollinen kuin palmupuut Espanjan rantakaupungeissa.

Sirénin Construction Site -installaatio kuvaa rakennustyömiesten itse tekemää, omaa metsää. Paula Lehtonen taas pohtii installaatiossaan Merkkiviidakko liikennemerkein, mikä ohjaa ihmisen liikkumista. Hän tarkastelee opitun ja vaistonvaraisen toiminnan sekä kaupunkitilan ja luonnon vuorovaikutuksellista suhdetta heijastamalla tyhjiin liikennemerkkeihin luonnon omia viittoja, vuoria ja puita. Luonnossa kulkija kiinnittää huomion muuttolintuihin ja tulivuoren purkauksiin, kun taas kadun kulkija havainnoi ja liikkuu liikennemerkkien avulla.

Outi Yli-Viikari käsittelee luonnonvoimien kokemista teoksessaan, joka on osa lyhytelokuvien sarjaa Ihmisen ja eläimen ympäriltä. Mielenkiintoisen Yli-Viikarin teoksesta tekee liikkumattoman ja pysähtyneen objektin kuvaaminen liikkeen keinoin. Kivi videoteos sukeltaa kiven sielunmaisemaan tehden jähmettyneestä elävän ja rennosti soljuvan luonnonvoiman.

Ihmisen luonto on keinotekoinen tila, mutta se on luonnon inspiroima. Näyttelyn ensimmäinen ja tilaltaan suurin Sirénin teos avautuu katsojalle hyvin helposti sekä nopeasti ollen tervetullut ponnahduslauta näyttelyn perähuoneiden teoksiin. Yli-Viikarin teoksen meditatiivinen ja hämärä tunnelma saa katsojan pysähtymään ja pohtimaan luonnonvoimien rinnakkaisuuksia. Lehtonen taas antaa katsojalle vaikeammin avautuvan tehtävän selkein symbolein selitettynä, joka tosin voi jäädä malttamattomalle avautumatta kaikissa monimuotoisissa merkityksissään.

Teksti ja kuva: Ennisofia Salmela