Kulttuuri
08.02.2010

Kuvataide: Taidemuseon eläkepäivät

Kukka-astelemien maailma tuo mieleen isoäidin kodin ja eläkepäivillä taiteelliset lahjansa löytäneiden hienostorouvien harrastukset. Turun taidemuseon kevään Floromania-näyttely saa ensinäkemältä katsojan miettimään, kenelle näyttely on suunnattu. Onko se rouvien inspiraation lähde vai tarjotaanko näyttelyssä kenties uusia näkökulmia vanhahtavan perinteiseen ja ennakkokäsityksiä sisältävään teemaan?

Taidemuseo on koonnut näyttelyn yhteistyössä Viron valtion taidemuseon kanssa ja näyttelyssä on esillä hyvin runsas kokoelma tunnettuja nimiä, kuten Adamson-Eric, Ville Vallgren, Elin Danielson ja Johann Köler. Floromania käsittelee kukkien ja kasvien teemaa barokista nykyaikaan maalauksin, käyttöesinein, koristein, koruin sekä kasvikirjoin ja patsain. Materiaaliltaan ja sisällöltään näyttely tarjoaa monipuolisen katsauksen, sillä museon alakerran huoneet käsittelevät kukkia kuvaavissa teoksissaan niin kuoleman, paratiisin kuin muotokuvamaalauksen aiheet ja esittelevät siten myös kukkien symboliikkaa eri periodeissa.

Museon seinillä ei siis ole vain harmonisia kukka-asetelmia, vaan myös teoksia, joissa pieninä detaljeina pilkahtavat ruusun lehdet. Posliiniastiat, kukkatiarat sekä kasvikirjat antavat perspektiiviä kukka-aiheisiin, mutta myös laajentavat kukkataiteen käsitettä muun muassa luonnontieteiden sekä muotoilun maailmaan ulottuvaksi. Vaikka näyttely kaikin puolin pyrkii murtamaan ennakkoluuloja kulahtaneisiin ja kitschiltä näyttäviin kukkiin sekä tarjoaa temaattisesti kattavan katsauksen, se ei anna katsojalle suuria ja uusia elämyksiä, vaan korkeintaan avaa kukka- ja kasviaiheista symboliikkaa.

ENNISOFIA SALMELA

Floromania - Turun taidemuseo

29.1.-30.5.2010

avoinna ti-pe 11-19, la-su 11-17