Kulttuuri
19.03.2010

Kuvataiteilijat ahtaalla

Taiteilijoiden työtilojen puute on puhuttanut Turussa jo vuosikymmeniä.

KESKIVIIKKONA 3.3. Wäinö Aaltosen museossa järjestettiin keskustelutilaisuus taiteilijoiden työtiloista osana taiteilijaseura Arten 50-vuotisjuhlavuotta.

Työtilakysymys on ollut ratkaisematta jo vuosikymmeniä, ja yksinomaan Artessa sitä on puitu sen perustamisesta asti.

Ongelmana on pysyvien ja riittävien työtilojen puute. Tällä hetkellä taiteilijoilla on vuokrattuja työtiloja Linnan kiinteistössä, Pääskyvuoren kasarmilla sekä VR:n konepajalla. Kaupunki kuitenkin suunnittelee tiloille muuta käyttöä, esimerkiksi Pääskyvuoreen ollaan kaavoittamassa asuntoja.

Paikalla olleen Titanik-gallerian kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Tuike Alitalon mukaan kasarmin vuokralaisille on kerrottu, että siellä voidaan olla kunnes armeija lähtee, eli noin vuoteen 2014 saakka. Aiemmin oltiin siinä uskossa, että Pääskyvuori olisi pysyvä paikka.

Huoli jatkuvuudesta kuuluu työn luonteeseen, mutta aiheuttaa pitkittyessään ongelmia.

"Epävarmuus vaikuttaa siihen, miten taiteilija pystyy edistymään työssään. Tilanne on johtanut tilojen huonoon kuntoon", kuvataiteilija sekä Turun ammattikorkeakoulun kuvataiteen yliopettajana toimiva Anu Vaisto toteaa. Taloudellisia panostuksia vältetään, jos ei tiedetä voiko toiminta jatkua.

Kaupunginhallituksen jäsenen Pirjo Rinteen mukaan koko tilakysymys pohjaa sille, miten Turun kaupunki suhtautuu kulttuuriin.

"Meillä on sellainen suhtautuminen kiinteistöihin, että ensin aina lasketaan sen mahdollinen tuotto ennen kuin ajatellaan kulttuuria", Rinne kritisoi.

Oulusta kotoisin oleva kuvataiteilija Sanna Syvänen pohtii, miten ulkopuolisena näkee asiat usein paikallisia paremmin. Hän on pettynyt Turun päätöksentekokulttuuriin.

"Taiteilijoiden mielipiteillä ei ole merkitystä vaan päätökset tehdään kulisseissa. Politiikka on se, ettei mihinkään voi luottaa, ensin annetaan ja sitten otetaan pois."

Vaisto kysyy, miksei Turulla ole uskallusta sijoittaa kuvataiteeseen. Kyse on hänestä joidenkin taiteenlajien arvostuksesta toisten yli.

"Orkesteria ja teatteria tuetaan, koska ne on hyväksytty taiteeksi", Vaisto toteaa.

Kulttuurialan tilakysymykset ovat juuri nyt erittäin ajankohtaisia. Turun kaupunginhallituksen nimittämä työryhmä ehdotti pari viikkoa sitten luovan talouden kulttuurikeskuksen perustamista VR:n vanhaan konepajaan. Jää nähtäväksi, helpottaako kulttuurikeskus myös kuvataiteilijoiden tilapulmaa.

EVA-LIISA RAEKALLIO

Koko kuva – Arte 50 vuotta

Wäinö Aaltosen museossa 29.1.-2.5.2010.

Katso lisää näyttelyyn liittyvistä tapahtumista

ja keskustelutilaisuuksista www.wam.fi