Kulttuuri
13.12.2012

Laatu pelastaa

Ken Loachin lämpimässä komediassa Enkelten siivu pikkurikollinen saa ihmeelliseltä elämältä viimeisen mahdollisuuden.

ELOKUVA. Robbien (Paul Brannigan) elämä on valumassa Glasgow'n katuviemäreihin, mutta lapsen syntymä saa miehen yrittämään ryhdistäytymistä. Vihamiehet koettavat kammeta sällin hengiltä tai vankilaan, mutta isällinen ehdonalaisvalvoja Harry lähtee suuntaamaan huomiota nujakoinnista laatuviskeihin. Robbien erinomainen mallasnenä paljastuu nopeasti, ja hän punoo lurjuskavereidensa kanssa hulppean suunnitelman tulevaisuutensa takaamiseksi.

Enkelten siivu on taattua Ken Loachia. Mukana on sydämellisesti tunaroivia hörökorvia sekä pitkämielisiä isähahmoja, jotka jaksavat sietää hölmöilyä lämmöllä. Katsojalle tarjotaan humaania soppakattilaa. Jokainen ansaitsee uuden mahdollisuuden, ja laatuainesta löytyy yllättävistäkin kääröistä. Ihmiskuvassa on jotain kaurismäkeläistä, mitä nyt dialogia on noin kuusinkertaisesti.

Syvästi inhimillistä ja hyvin näyteltyä Enkelten siivua rasittaa ainoastaan käsikirjoituksen tietynlainen helppous: asiat tuntuvat oikeilla valinnoilla loksahtavan kohdalleen kuin itsestään. Toisaalta toiveikas elokuva on aidosti sangen herttainen ja rullaa hyvin eteenpäin. Paul Brannigan pärjää pääroolissa mainiosti, ja John Henshaw'n Harrylle haluaisi tarjota lasillisen heti lopputekstien jälkeen. Jotain jouluista Enkelten siivussa on, vaikka kosteilla ylämailla harhaillaankin.

*** 1/2

Lauri Hannus

Enkelten siivu (The Angels'Share, Iso-Britannia 2012)

O: Ken Loach

N: Paul Brannigan,

John Henshaw, Gary Maitland