Kulttuuri
27.02.2014

Lähikuva lähiönuorista

Korsossa valitsemattomuus on valinnoista huonoin.

"Vittu mä varmaan syrjäydyn."

Kädestä suuhun elävän nuorukaisen pilkkamielessä lauottu kommentti tiivistää Korsossa vallitsevan välinpitämättömyyden mielentilan.

Pohjois-Vantaan samannimiselle lähiöalueelle sijoittuva elokuva seuraa kolmea miehenalkua. Heidän elämäntyylinään on lorvailu ja mottonaan vapaus, joka kääritään tarvittaessa puolivillaiseen filosofisointiin. Helppouden vuoksi elämän ohjenuoraksi päätyneeseen selviöön ei sisälly vastuuta. Yhteiskunta kiinnostaa eniten silloin, kun siltä tarvitaan apua.

Korson hahmoille pahin este elämässä ei ole lähiö- ja nuorisoelokuville tyypillinen kahlitseva ympäristö vaan oma lyhytnäköisyys. Tarinan keskushenkilönä on koripallon ääressä unelmoiva Markus, joka näkee tulevaisuuden minänsä huippupelaajana Yhdysvalloissa.

Urasuunnitelmassa on yksi mutta: Markus itse. Hänelle julkkiselämän viettäminen on paremmin suunniteltua kuin sen saavuttaminen. Unelma pysyy puheissa kaiken aikaa käsillä, mutta luonteeltaan se on silti kaukainen, vaikka lennot Atlantin yli lähtevät nuorukaisen takapihalta.

Koulut keskeyttäneelle nuorelle matka Yhdysvaltoihin ja uran rakentaminen siellä ovat viime hetken järjestelykysymyksiä siinä missä seuraavien kaljarahojenkin haaliminen.

Toisin kuin päähenkilönsä, itse elokuva ei teeskentele; se tekee. Elokuvan kovapintainen kuvaus lähiöelämästä toimii suorasukaisuudessaan.

Hahmot ovat persoonallisia, mutta heistä ketään ei ole luotu yksiselitteisen pidettäväksi. Juuri tästä he saavat lisää kaivattua särmää: pienten onnistumisten ja epäonnistumisten turvin hahmot täydentävät toisiaan. Juuri kukaan elokuvassa ei todellisuudessa ole toisten yläpuolella, vaikka moni näkee itsensä niin.

Elämänmakuisten hahmojensa ja tapahtumiensa myötä Korsosta muodostuu konstailematon nuorisokuvaus.

Nimi ei todellakaan leimaa sisältöä – tapahtumat voisivat sijoittua mihin tahansa Suomessa.

Korson alkukuvana teattereissa nähdään Oscar-ehdokkuutensa kautta huomiota saanut humoristinen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka kilpailee palkinnosta Hollywoodissavarhain maanantaiaamuna.

****

Ilkka Hemmilä

Korso (Suomi, 2014, 91 min)

O: Akseli Tuomivaara, K: Kirsikka Saari, Jenni Toivoniemi, N: Mikko Neuvonen, Niko Vakkuri, Iiro Panula, Richmond Ghansah, Iida Lampela