Kulttuuri
09.09.2013

Läskigiljotiini

KIRJA. Palkittua Studio-trillerisarjaa kirjoittava Pekka Hiltunen pureutuu kolmannessa romaanissaan yhteiskunnalliseen tabuun. ISO osoittaa, kuinka maailma on rakennettu hoikkia varten ja miten vaikea reilusti isojen ihmisten on siinä elää.

Kirjan päähenkilö on 37-vuotias korkeakoulutettu Anni Kantto. Hän painaa 138 kiloa. Kun yhteiskunta haluaa leikata Annilta hänen kilonsa, haluaa Anni leikata ihmisiltä vanhentuneet ja vääristyneet käsitykset lihavuudesta.

Annin arkeen kuuluu vähättely, työpaikkasyrjintä sekä syvälle juurtunut häpeä. Hän on murjottu ihmisraunio, joka unelmissaan ottaa tilan haltuunsa ja puhuu suurille väkijoukoille läskihysteriaa vastaan.

"Kaunis ihminen on useimmista meistä hoikka. Ei edes keskipainoinen – jos näemme keskiverron kokoisen ihmisen, hän on lähes jokaisen silmissä jo vähän lihava."

Puheet rytmittävät tarinaa ja tuovat romaaniin ryhtiä. Niissä viljellään historiallisten henkilöiden kohtaloita aina Minna Canthista ja BMI:n keksijästä Adolphe Quetelet'sta surullisen kuuluisaan Saartjie Baartmaniin saakka. Ne kytkevät Annin tarinan sulavasti lihavuuden kulttuurihistoriaan.

Annin viehätys liittyy kontrastiin, joka syntyy henkisesti ruhjotun olemuksen ja retorisesti taidokkaiden puheiden välisestä ristiriidasta. Halu ja muutokseen tarvittava tieto löytyvät, vain kuunteleva yleisö puuttuu.

Hiltunen kirjoittaa sujuvaa ja vahvaa tekstiä. Faktoja putoilee kuin ministereiltä päitä. Hän tarjoaa peilin joka olisi pitänyt nostaa eteemme aikaa sitten. Pelkäämmekö ihraa niin paljon, että sallimme siitä puhuttavan epidemiana ja ihmisiä tappavana tautina?

ISO on tarpeellinen keskustelunavaus. Ajoittaisesta toistoon sortumisesta huolimatta se kuvaa osuvasti tuntemuksia ja tunteita, joita häpeä omasta kehosta tuottaa. Annin kohtalo koskettaa, ahdistus suorastaan liimautuu iholle.

ISO tekee lihavuusleikkauksen läskihysterialle. Se osoittaa katteettomiksi monet yleistyneet käsitykset lihavuuden terveysvaikutuksista. Jäljelle jää kysymys siitä, heräävätkö ihmiset. Toimiiko Hiltusen rakentama giljotiini järjetöntä läskihysteriaa vastaan?

Marissa Mehr

Pekka Hiltunen: ISO.

WSOY, 2013. 418 s.