Kulttuuri
28.09.2011

Leffakerhot jälleen ahdingossa

Elokuvateattereiden digitalisoituminen uhkaa Kinokoplan toimintaa.

Turun elokuvakulttuurikenttä on viime vuosina niellyt lähinnä tappioita. Nyt elokuvateattereiden digitalisointi uhkaa kuihduttaa elokuvatarjontaa entisestään.

Digitalisointi korvaa elokuvateattereiden filmikelat kovalevyillä ja servereillä, eikä uusia elokuvia levitetä tulevaisuudessa filmillä."Filmikopiot ovat nykyisen kaltaisen toiminnan kannalta meille välttämättömiä", toteaa Kinokoplan puheenjohtaja Marjo Herranen.

35 millimetrin kopioita pienistä elokuvista ei kuitenkaan ole enää tulevaisuudessa luvassa, kertoo Suomen suurimman elokuvien maahantuojan FS Filmin myyntipäällikkö Juan Pascual.

"Kevääseen 2012 saakka 35 millimetrin kopioita hankitaan, mutta pelkkään kerhokäyttöön elokuvia ei kannata rahdata. Tulevaisuudesta kerhojen kanssa halutaan kuitenkin keskustella", Pascual lupailee.

Keskustelujen lisäksi Kinokoplan toivo lepää Pascualin esille nostamissa "tekstittämättömissä katselukopioissa", joiden volyymi on tosin arvoitus.

Turun elokuvakerholle (TEK) ja elokuvahistoriaan keskittyvälle KAVA:lle tilanne ei ole samanlainen ongelma kuin uudempia elokuvia painottavalle Kinokoplalle.

"Esitämme pääasiassa vanhoja elokuvia, joten toimintamme pysyy hengissä", TEK:n Petri Erkkilä vakuuttaa.

Turun elokuvien esityspaikoista vain Finnkino on digitalisoitu. Kinokoplan Herrasen mukaan Finnkinon saleihin siirtyminen "ei ole vaihtoehto korkeista vuokrista johtuen". Muiden teatterien digitalisoinnin estävät taloudelliset syyt.

Kinokoplan esityspaikkana toimivan ML Media Livin teatterinhoitajan mukaan Humalistonkadun sali ei tule siirtymään digiaikaan ainakaan toistaiseksi.

Myöskään KAVA:n esitysten näyttämönä toimivaa Puutarhakadun auditoriota ei pystytä Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Pekka Nummelinin mukaan digitalisoimaan ilman elokuvasäätiön rahallista tukea.

"Ja se antaa digitukea vain elokuvateattereille, mitä auditorio ei varsinaisesti ole", Nummelin toteaa.

Elokuvakerhojen pelastukseksi on kaavailtu yliopistolle rakennettavaa mediasalia. Kinokoplan Herrasen mukaan digitoidun salin avaaminen ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

JOUKO LUHTALA

Kinokoplan syyskausi alkaa 23.10. klo 18

Danny Boylen 127 tunnilla

www.kinokopla.fi

Turun KAVA http://www.kava.fi/esitykset/aluesarjat/turku-syksy-2011

Turun elokuvakerho http://vselokuvakeskus.net/tek/