Kulttuuri
09.12.2010

Leffat: Hillitön toimintatortilla

Robert Rodriquez ei säästele panoksia Machetessa.

Yksi asia on Sin Cityn (2005) ja Planet Terrorin (2007) kaltaisten elokuvallisten irrottelujen valossa varmaa: ohjaaja Robert Rodriguez tekee ihan mitä lystää. Katsojien onneksi lopputuloksena on ollut lähes aina jotakin hulvatonta. Niin myös nyt. Grindhouse -elokuvien alussa esitetyn feikkitrailerin muodossa alkunsa saanut Machete on kasvanut kokoillan rymistelyksi. Lapsellisen hölmöilyn ystäville luvassa on puhdasta kultaa koko rahan edestä.

Danny Trejon esittämää meksikolaista palkkasoturia pyydetään murhaamaan maahanmuuttovastainen senaattori suurta rahasummaa vastaan. Pian käy kuitenkin ilmi, että antisankaria on kustu pahasti silmään. Pahat tyypit saavat luonnollisesti huomata, ettei Machetelle olisi kannattanut ryppyillä.

Leffa on Rodriguezille tyypillinen kunnianosoitus 80-luvulla suoraan videolle ilmestyneille toimintaelokuville. Tässä lajityypissä estottomuus on kaikki kaikessa, eikä Machete petä. Jo ensimmäisillä minuuteilla nähdään sekä vaginaan piilotettu radiopuhelin, että toimintaveteraani Steven Seagal samuraimiekkaan aseistautuneena. Kyllä, luit aivan oikein.

Vaikka loppupään rymistely ei täysin pystykään vastaamaan huikean alun luomiin odotuksiin, jättää kokonaisuus pysyvän virneen kasvoille. Hyvä maku on jätetty suosiolla syrjään, ja kierroksia lisätään ehtymättömän mielikuvituksekkaasti. Tässä mielessä elokuva on nähtävissä eräänlaisena sisarteoksena viime kuussa ilahduttaneelle Piranha 3D:lle. Molemmat lienevät tulevaisuudessa ansaitsemaan paikkansa oikeanhenkisten kotibileiden vakio-ohjelmistossa.

TUOMAS JALAMO

Machete

Ohjaus: Robert Rodriguez

Pääosissa: Danny Trejo,

Jessica Alba

Ensi-ilta 10.12