Kulttuuri
09.10.2009

Leffat: Kepeä kasvutarina

  • Kohti uutta (Away We Go) Ohjaus: Sam Mendes Pääosissa: Maya Rudolph, John Krasinski Ensi-ilta 2.10.

Sam Mendesin uusi elokuva yllättää hyväntuulisuudellaan.

Ohjaaja Sam Mendes (American Beauty, Revolutionary Road) on aiemmissa töissään esittänyt parisuhteen ja perhe-elämän melko synkässä valossa. Kohti uutta on sen sijaan tekijälleen näkökulmallisesti tuore aluevaltaus. Toiveikas ja positiivinen road movie kertoo raskaana olevasta Veronasta ja tämän kumppanista Burtista, jotka päättävät etsiä itselleen uuden asuinsijan. Matkallaan kohti ihanteellista kotia ja elämäntapaa he kohtaavat muita, toinen toistaan persoonallisempia pariskuntia.

Elokuva lepää täysin pääparinsa sympaattisuuden varassa – ja onnistuu voittamaan katsojan puolelleen. Maya Rudolph ja John Krasinski kykenevät puhaltamaan rooleihinsa lämpöä, mikä tekee samastumisesta huomaamattoman helppoa. Laaja sivuroolien kavalkadi sen sijaan olisi vaatinut typistämistä. Nyt monet sinänsä erinomaisesti rakennetuista henkilöistä saavat viettää suorastaan rikollisen vähän aikaa valkokankaalla. Lisäksi ratkaisu tekee elokuvan episodimaisesta rakenteesta turhankin rikotun.

Kokonaisuutena teos jättää jälkeensä ehdottoman raikkaan jälkimaun, huolimatta siitä että pariskunnan matka kohti aikuisuutta kulkee sisällöllisesti varsin perinteisiä latuja. Mendes ei milloinkaan sorru julistamaan idealismiaan, minkä vuoksi siihen on myös helpompi yhtyä. Kohti uutta on lajissaan harvinaisen onnistunut tapaus – hyvän mielen elokuva, joka välttää tyylikkäästi siirappisuuden.

Teksti: Tuomas Jalamo

Kuva: FS Film