Kulttuuri
23.04.2010

Levyt

Caribou: Swim

City Slang

2010

MUSIIKKIKIRJOITTAJA Simon Reynoldsin mukaan IDM (lyhenne tulee sanoista Intelligent Dance Music) oli ajattelevan kuuntelijan vastalause 90-luvun alun klubikulttuurin meluisalle ja nopealle elektrolle. Siinä missä senhetkinen klubimusiikki oli tehty liikuttamaan tanssilattian hikisiä kehoja, IDM:n eetoksen tiivistys löytyy Warp Recordsin Artificial Intelligens -julkaisusarjan kansiliepeen kysymyksestä: "Are you sitting comfortably?".

Caribou-nimellä levyttävän Dan Snaithin kakkosalbumi täyttää hyvin yllä mainitun luonnehdinnan: Swim on tanssimusiikkia keinoiltaan, muttei tunnelmaltaan tai päämäärältään. Se rakentuu palkittua edeltäjäänsä enemmän looppien ja toisteisten rytmien varaan. Tekstuureiltaan rikas levy kimmeltää kutsuvan haikeana, ja epätavallisia soittimia hyödynnetään monipuolisesti.

Dan Snaith kertoi lähteneensä levyn teon aikana ulos asunnostaan vain kahdesta syystä: kuuntelemaan tanssimusiikkia yökerhoihin tai uimaan. Kasku tuntuu levyä kuunnellessa ihan järkeenkäyvältä. Snaithin vesi-intoilu yllyttää hedelmälliseen vertailuun legendaariseen Arthur Russelliin, jolta hän varsin paljon kuulostaakin.

PETRI RAUTIAINEN