Kulttuuri
30.11.2009

Levyt: Jesse - TUM TUM TUM

  • Jesse : TUM TUM TUM, GAEA records, 2009

Pari vuotta sitten Jesse-kaksikko löi läpi hauskana kuriositeettina, joka oli ilmiönä yhtä hauska kuin ironisesti kasvatetut tsekkitukat. Kuten jokainen oppiaineensa pikkujouluissa spedeillyt tietää, vitsejä tarvitaan aina välillä jännittyneen ilmapiirin rentouttamiseen. Jessen spiidielektroa olikin kiva diggailla ironisen värikkäissä kirpparikledjuissa ja samalla naureskella niille, jotka eivät kovan linjan musafanituksessaan aktin huumoria tajunneet.

Vitsit kuluvat kuitenkin varsin nopeasti loppuun. Toisella levyllä yllätysmomentin menettänyt Jesse joutuu jo karistamaan liiat parodiset lainausmerkit musiikkinsa ympäriltä ja todistamaan ironian ulottuvan vain nakkikioskin ja pakokaasun käryisiin kulisseihin.

Harmi kyllä, Kalifornia-Keken ja Stiletti-Anan musiikki ei herätä vieläkään läheskään yhtä vahvoja mielikuvia kuin tapa, jolla sitä markkinoidaan. Ja mielikuvien haaleus on instrumentaalimusiikille kohtalokasta. Sokkokuuntelussa TUM TUM TUM jää persoonattomaksi elektrokokoelmaksi, vaikka biisien kasvanut monipuolisuus ja perinnetietoisemmat instrumentaalivalinnat viitannevatkin laajempaan kunnianhimoon.

Teksti: Petri Rautiainen