Kulttuuri
26.02.2009

Levyt: Morrisey - Years Of Refusal

Kuinka voisimmekaan unohtaa Morrisseyn?
The Smiths -yhtyeen laulusolistina hän teki lähtemättömän vaikutuksen brittimusiikkiin 80-luvulla. Morrisseyn rakkauden kaipuun täyttämät lyriikat toimivat edelleen esikuvana patetian ja verbaalisen nokkeluuden riivaamille indiepoppareille.
Mediaseksikäs Morrissey on myös mestari huomion kerjäämisessä. Musiikillisen uran hiipuessa 90-luvulla hän muistutti: "The more you ignore me, the closer I get."
2000-luvun kolmannella levyllään Moz jatkaa onnistunutta paluuta. Hän ei toki ole luomassa itseään uudelleen. Taustabändi on kuitenkin mallikkaasti viritetty. Soiton kompakti ote ja energia tarttuvat toukokuussa 50 vuotta täyttävään keulakuvaan.
Nopeasti kuulijaa palkitseva meno taittuu vasta loppupuolen laahaavissa kappaleissa. Niissä paljastuu myöhäisajan Morrisseyn rasittavin piirre: kaiken käsitteleminen hänen persoonansa kautta. "One Day Goodbye Will Be Farewell" kuulostaa melkein yleisön anelulta keikkalavoille Mozzeria katsomaan. "You Were Good in Your Time" -biisiä on vaikea olla kuuntelematta muuna kuin Morrisseyn itselleen säveltämä kunnianosoituksena.Teksti: Petri Rautiainen

Turun ylioppilaslehti 4/2009 (27.2.)