Kulttuuri
09.10.2009

Levyt: Simian Mobile Disco - Temporary Pleasure

  • Simian Mobile Disco: Temporary Pleasure Wichita Recordings 2009

Simian Mobile Disco-projekti lähti käyntiin, kun Jamesit Shaw ja Ford remixailivat vanhan Simian bändinsä biisejä. Vuonna 2007 ilmestynyt Attack, Decay, Sustain, Release-pitkäsoitto siloitti kaksikolle tietä nimekkäisiin remixaus- ja tuottamisprojekteihin. Ei mikään ihme, että erityisesti brittiläiset artistit ja mediat ottivat heidät lämpimästi vastaan: niin vahvasti SMD nojaa 1990-luvun taitteessa brittejä tanssittaneen acid housen ja rave-musiikin estetiikkaan.

Kuten usein konemusiikissa, myös Temporary Pleasuressa äänten tekstuureilla on iso merkitys. SMD:n käyttämä vanhanaikainen välineistö tuo synteettisiin soundeihin raakuutta ja kirkkautta.

Ääniväreillä kikkailu ja laadukas tuotantojälki ei kuitenkaan riitä, kun kappalerakenteet yskivät. Vielä pahempi harha-askel muodostuu mukaan otetuista vokalisteista, joista noin puolet ryssii biisin vetämällä kaiken huomion musiikista tyhjänpäiväiseen, jopa raivostuttavaan laulusuoritukseen.

Kun päällimmäiset assosiaatiot lipuvat välillä nostatustrancen ja SNL:n klubibiisiparodian puolelle, niin luulisi edes jonkinlaisen itsesuojelurefleksin laukeavan.

Teksti: Petri Rautiainen