Kulttuuri
22.10.2009

Levyt: Tiësto – Kaleidoscope

  • Tiësto – Kaleidoscope, Musical Freedom 2009

Hollantilainen trance-dj Tiësto on epävirallisesti maailman suosituin tiskijukka. Järjettömän kokoisia areenoita täyttävälle artistille mikään ei tunnu olevan liian mahtipontista, musiikin tai kunnianhimon suhteen.

Rasittavalla virneellä levysoitinten takana poseeraava Tiësto on ollut helppo maali vakavamman tanssimusiikin ystäville. Voitosta voittoon kulkevan hollantilaisen menestys rakentuu niin jykevästi imagon ja hypen hyödyntämiselle, että kupla kutkuttaa piikikkäitä kommentaattoreita.

Popmaailmaa nimekkäiden vokalistien avulla kosiskeleva Kaleidoscope on suurten massojen viihdettä. Vuosikymmeniä huipulla keikkaillut Tiësto tietää tasan tarkkaan ne tehokeinot, jotka saavat yleisömassan tanssimaan. Hiljaisen odottavat kohdat vaihtuvat varmuudella tossun alle polkaisevaan bassolinjaan. Kiihtyvät rummuniskut ja kornin alleviivatut melodiat maksimoivat euroviisumaisten lyriikoiden pseudoeteeristä tunnelatausta.

Kieltämättä Tiësto on pavlovilaisuudessaan erityisen taidokas. Mutta voiko manipulaatiolle perustuva musiikki todella koskettaa?

Teksti: Petri Rautiainen