Kulttuuri
09.12.2010

Levyt: Tuttu puuro, uudet mantelit

Vuonna 2003 perustettu Lauluyhtye Viisi paketoi köyhästi nimetylle Joulun lauluja -levylleen joululaulujen ikivihreitä omilla sävellyksillään koristeltuina. Vaikka sainkin jo lapsena inhonväreitä The Manhattan Transferin vokaalitaiteilusta, on myönnettävä että kirkassointinen a cappella -sovitus on parhaimmillaan kaunista. Viisi on taidokas lauluryhmä, joka osaa pääosin välttää pahimmat marenkikuorrutteet.

Hyvin tuotetun levyn ongelmana on se, että suuri osa lauluista on kaikille tuttuja, kliseiksi asti venyneitä klassikoita. Tuttua joulunpunaa ei voi maalata loputtomin variaatioin, ja mielikuvituksellisista ratkaisuista huolimatta monet versiot sotkeutuvat aiemmin kuultuihin. Yhtye tekee parhaansa puhkikäytetyn materiaalin uudelleenmuotoilussa.

Parhaimillaan polkuharmoninomaiset stemmat saavat unohtamaan konstekstin ja muistamaan, että ihmisääni on lopultakin hieno soitin. Varpunen jouluaamuna on tämänkin levyn itkettäjä. Joulukirkkoon on trasfermainen maneerikidutus, mutta onneksi aika lyhyt moinen. Yhtyeen Virpi Eroman tuore sävellys Metsien joulu soi pakkashankien kirkkaudella ja toimii montaa tutumpaa laulelmaa paremmin.

LAURI HANNUS

Lauluyhtye Viisi

Joulun lauluja

Sony Music

2010