Kulttuuri
19.05.2016

Luovat nurkanvaltaajat

Teksti:
Tuomo Yrttiaho
Kuvat:
Lauri Hannus
  • H2Ö-festivaali hyödyntää Ruissalon telakan alueen veneiden nostokiskoja myöten.

Kaupunkitapahtumat muokkaavat käsitystä kaupunkitilasta. Tekijät uskovat, että Turun kaduilla ja puistoissa on vielä paljon lunastamatonta potentiaalia.     

”Me olemme pioneereja”, sanovat H2Ö-festivaalin vastaava tuottaja Tuomas Sara ja tuottaja Salla Karvonen

Kaksikko viittaa heinäkuisen festivaalin sijaintiin Turun Ruissalon vanhalla telakka-alueella. Heidän mukaansa H2Ö ja sitä edeltänyt Uittamon Paviljongilla järjestetty Ilmiö ovat näyttäneet Turussa esimerkkiä siinä, kuinka jo osittain unohdetut paikat tuodaan uudelleen kaupunkilaisten tietoisuuteen ja käyttöön kulttuuritapahtumien avulla.

Sara kertoo unohdettujen ympäristöjen palauttamisen ihmisten huulille olleen yksi järjestäjien tavoitteista. Kaikkein tärkeintä on silti miljöö itsessään. Telakka-alue on keskeinen osa H2Ö:n identiteettiä: sen mukaan suunnitellaan myös tapahtuman ohjelma.

”H2Ö olisi ihan eri festivaali, jos se järjestettäisiin esimerkiksi jossain niityllä. Musiikkivastaavamme Mikko Levón miettii tarkkaan, mikä esiintyjä sopii minkäkin lavan tunnelmaan. Jos tietylle artistille sopiva lava on jo täynnä, buukataan artisti mieluummin sitten vasta seuraavana vuonna.”

 

Elokuussa ensimmäistä kertaa järjestettävä Turku Animated Film Festival löysi kotinsa Itäiseltä rantakadulta Manillan perinteikkäästä tehdasmiljööstä. Jokirannan rosoinen idylli oli kiehtonut animaatiofestivaalin johtajaa Kimmo Sillanmikkoa jo pitkään.

”Kun vuosia sitten mietin tällaisen festivaalin järjestämistä, ajattelin paikoiksi Manillaa ja Taideakatemiaa. Yleisö olisi voinut liikkua tapahtumapaikasta toiseen Förillä.” 

Vaikka Taideakatemia jäi suunnitelmista pois, laajenee tapahtumatila festivaalin aikana myös Manillan seinien ulkopuolelle. Ohjelmassa on muun muassa ulkoilmanäytöksiä eri puolilla kaupunkia. Sillanmikon mielestä juuri monipuolisuus on kaupunkiympäristön etu.

”Ihmisten on ehkä helpompi eksyä uusien tapahtumien pariin. Ei tarvitse varta vasten lähteä jonnekin, vaan voi poiketa ja jatkaa sitten matkaa.”

Sillanmikon mielestä Turussa ihmiset eivät sekoitu tilojen välillä helposti. Myös alueiden vakiintuminen tiettyyn käyttöön on ongelma. Asioita pitäisi tarkastella jatkuvasti tuorein silmin, jotta tapahtumat löytäisivät kaupunkilaisista uutta yleisöä.

”Turussa on hillitön määrä historiallisia paikkoja ja arkkitehtuuria, mutta ne ovat aika monotonisessa käytössä. Esimerkiksi Turun linnan puistossa voisi järjestää useammin kaikenlaista pientäkin tapahtumaa – eikä vain Eva Dahlgrenin konsertteja”, Sillanmikko sanoo.


Seksihullut esiintyi H2Ö:n Autotalli-lavalla heinäkuussa 2015. 

Turkulaista kaupunkitilaa ja -kulttuuria väitöskirjaansa varten tutkiva Riina Lundman Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitokselta näkee kaupungissa järjestettävien kulttuuritapahtumien parhaimmillaan lisäävän yhteisöllisyyttä. Asia ei ole kuitenkaan yksinkertainen.

”H2Ö:n kaltaiset tapahtumat tavallaan nyrjäyttävät totuttuja käsityksiä kaupunkitilasta, ja se on hyvä. Mutta samalla ne ovat myös maksullisia, suljetussa tilassa järjestettäviä ja tietylle yleisölle suunnattuja tapahtumia. Ne eivät siis ole avoimia kaikille.” 

Hänen mielestään yhteisöllisyyden ja kaupunkikulttuurin kannalta merkittävämpiä ovatkin Kaupunginosaviikkojen kaltaiset tapahtumat, jotka tuovat kulttuuria asuinalueille – myös keskustan ulkopuolelle.

”On kuitenkin tärkeää, että tapahtumat ovat lähtöisin alueiden asukkaista itsestään.”

Lundman toivoisikin Turkuun entistä enemmän pienen profiilin tapahtumia. Hänen mielestään Turku voisi ottaa mallia Helsingistä ja Tampereesta, joissa ollaan matalan kynnyksen tapahtumajärjestämisessä Turkua edellä.

”Näissä on kokeiltu malleja, joissa kaupunki vuokraa tai antaa paikan esimerkiksi jollekin yhteisölle, joka hoitaa kaikki tarvittavat luvat kuntoon. Kaupunkilaiset saavat sitten itse tulla järjestämään haluamiaan tapahtumia.” •

H2Ö 22.–23.7. 
Turku Animated Film Festival 25.–28.8.