Kulttuuri
23.01.2014

lusikat jakoon!

Helsinkiläinen suunnittelijaduo Kaksitvå kapusi muodin huipulle ja matkusti maailman ääriin. Pian kaikki on kuitenkin ohi.

Lastenrattaat pysähtyvät helsinkiläisen kellarihuoneiston ulkopuolelle. Uteliaat kasvot liimautuvat riemuissaan ikkunaan, sillä sisällä on meneillään jotakin kummallista: kaksi naista venkoilee valokuvaajalle mustat peruukit päässään. Lattialla on kasa hassusti kuvioituja tyynyjä.

"Tukka edessä, elämä takana", toinen kuvattavista hihkaisee peruukin valahtaessa silmille.

Tyynyt kaksikko on suunnitellut itse, peruukit ovat tehneet kunniakkaan uran muotinäytösrekvisiittana. Muovihiusten alta paljastuvat Kaksitvån suunnittelijat Piia Keto ja Marjo Kuusinen, joita on moneen otteeseen kutsuttu yhdeksi suomalaisen muodin kärkikaksikoista.

Pian tilanne kuitenkin muuttuu. Vain tuntia ennen haastattelua Kaksitvå on ilmoittanut lopettavansa toimintansa.

 

Ihana, kamala ero

 

Keto ja Kuusinen perustivat Kaksitvån vuonna 2005. Ensimmäiset näytekappaleensa naiset suunnittelivat Taideteollisen korkeakoulun joulumyyjäisiin. Sittemmin he ovat kiertäneet maailman muotimessuja, asuneet taiteilijaresidensseissä Meksikossa ja New Yorkissa ja järjestäneet kunnianhimoisia muotinäytöksiä.

"Meillä on ollut joka kerta aika isoja näytöksiä. Viimeksi yleisöä oli 800 henkeä, sitä ennen tuhat", Marjo Kuusinen kertoo.

"Omasta selkänahasta se kaikki revitään. Ollaan päädytty tekemään itse kaikki hanttihommat. Me rakennetaan ja roudataan!" Piia Keto jatkaa.

Suuren yleisön tietoisuuteen Kaksitvå on tullut omaperäisen vaate- ja asustemerkkinsä ansiosta. Lisäksi naisilla on suunnittelutoimisto, jonka asiakkaisiin lukeutuvat muun muassa Amnesty, WWF ja Korkeasaaren eläintarha. Matkan varrella kertyneestä kokemuksesta ovat päässeet osingoille muutkin: Keto ja Kuusinen ovat toimineet turkulaisen Julja-merkin yritysmentoreina.

Maineesta ja kunniasta ei siis ole pulaa. Mitä mahtaa olla lopettamispäätöksen taustalla?

"Ei siihen liity minkäänlaista draamaa, ei olla konkurssissa eikä riidoissa. On vaan sellainen olo, että tätä on tehty jo pitkään ja saavutettu paljon. Nyt on aika tehdä jotain uutta", Keto selittää.

Kaksitvå on ollut merkittävä osa duon elämää niin pitkään, että lopettaminen aiheuttaa väistämättä ristiriitaisia tunteita. Kuusinen vertaa tilannetta parisuhteen päättymiseen: yhtenä hetkenä vallitsee suunnaton innostus, toisena iskee kirvelevä hätäännys.

"Kohta joutuu elämään taas Marjo Kuusisena. Pitää pistää portfolio kuntoon ja hakea töitä", hän nauraa.

Tunteet ovat olleet pinnassa myös työhuoneen ulkopuolella. Kaksitvån entiset harjoittelijat ovat raportoineet purskahtaneensa itkuun uutiset kuultuaan. Sen kummempia nenäliinasulkeisia suunnittelijat eivät kuitenkaan ole järjestäneet.

"Hyvällä vaan on muisteltu. Ei ole mahahaavaa eikä pahoinvointia", Kuusinen vakuuttaa hymyillen.

"Nyt laitetaan lusikat jakoon! Ne jaetaan kaikille kiinnostuneille", Keto täydentää.

 

Takki auki maailmalle

 

Yhdeksään vuoteen mahtuu sekä onnistumisia että epäonnistumisia. Jälkimmäisistä muistuttaa 300 työhuoneella lojuvaa lautasta, joita tilaaja ei koskaan tullut lunastamaan.

Edes konfliktien keskellä paiskottaviksi taisteluaseiksi ylijäämälautasista ei ole: "Meillä on riita aina kerran vuodessa", Kuusinen hymähtää.

Aihevalinnatkaan eivät kuulosta erityisen vaarallisilta – legendaarisimmat yhteenotot ovat liittyneet hiustenpesuun ja aurinkopuuteriin.

Yhteisiä seikkailuja Keto ja Kuusinen ovat kokeneet mitä kummallisimmissa paikoissa. Huumaavimpana nousee esiin parin vuoden takainen Meksikon-matka.

"Lähdettiin sinne sydän ja takki auki, ei tiedetty koko maasta mitään. Kerran saatiin häätö meidän lähipuistosta, kun oli pukeuduttu muka liian vähiin vaatteisiin", Keto muistelee.

Tilanteesta hermostuneena kaksikko päätti lähteä pikavisiitille nakurannalle. Vasta bussissa selvisi, että paikka sijaitsee kahdeksan tunnin ajomatkan päässä. Niinpä naiset päättivät viettää seuraavan viikon loikoillen alastomina hiekalla.

"Lopulta oli pakko palata takaisin, kun taskunpohjalta alkoivat rahat loppua."

 

Bailaajista sporttimimmeiksi

 

Kaksitvå esittelee viimeisen mallistonsa naistenpäivänä järjestettävässä muotinäytöksessä. Tällä kertaa luvassa on urheiluvaatteita. Inspiraatiota on haettu muun muassa joogasta, tenniksestä ja baseballista.

Samasta lähteestä ammentaa juuri nyt moni muukin merkki. Keto ja Kuusinen vakuuttavat silti toimivansa omien lähtökohtiensa mukaisesti. "Emme varmasti olisi kiinnostuneita sporttivaatteista, ellemme itse tykkäisi urheilla. Firman virkistyspäivät ovat muuttuneet täysin: enää sinne ei tule poliiseja vaan kanoottiohjaajia", Kuusinen intoilee.

Mallistoa myydään toukokuun loppuun saakka. Sen jälkeen edessä on suuri tuntematon. Selvää on ainoastaan se, että sekä Keto että Kuusinen haluavat jatkaa suunnittelijoina.

Puhtaalta pöydältä aloittaminen on kuitenkin paikallaan.

"Meidän juttu on aina ollut, että Kaksitvå tuo bileet mukanaan. En kuitenkaan ole enää mikään himobailaaja. En ole viime aikoina kolhinut autoja enkä hukannut bikinejä laguuniin", Kuusinen hihittää.

"Nyt me tuodaan ne monttubileet, ja sen jälkeen voidaan olla ihan vain Marjo ja Piia."

Have a Good One -näytös järjestetään Helsingissä naistenpäivänä 8. maaliskuuta. Lopettajaisbileet

rahoitetaan mesenaatti.me-sivuston kautta kerätyillä varoilla.

Teksti: Susanne Salmi

Kuvat: Niko Rakkolainen