Kulttuuri
15.05.2017

Lyhtypylväästä tuli kaupunkikulttuurin taistelukenttä: Turku siivoaa pienten toimijoiden mainokset pois katukuvasta

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Turun kiinteistölaitos poistaa tarroja ja julisteita lyhtypylväistä. Moni ruohonjuuritason kulttuuritoimija arvostelee kampanjaa.

Turun virallinen kanta kaupunkikulttuuriin on yksiselitteisen positiivinen. Käytännössä kampanja lyhtypylväiden siistimiseksi voi haitata pienten kulttuuritahojen toimintaa.

Turun kaupungin strategiassa kaupunkikulttuurin kehittämiselle on varattu runsaasti tilaa ja huomiota. Ohjelman mukaan kulttuurin vapaan kentän toimintaedellytyksiä halutaan edistää. Turku määritellään ”kulttuurin edelläkävijäkaupungiksi, jossa vallitsee vapaa ja rohkaiseva tekemisen meininki” ja jossa ”kulttuurin käsite ymmärretään laajasti”.

Ruohonjuuritasolla ei kuitenkaan olla kaupungin kulttuuripolitiikkaan täysin tyytyväisiä. Yksi viimeaikaisista keskustelunherättäjistä on ollut niin sanottu Kaunis Turku kiittää -kampanja, jonka pienet kulttuuritahot kokevat suorastaan haittaavan toimintaansa.

Kampanjassa Turun kiinteistöliikelaitos sijoittaa 50 000 euroa tarrojen ja julisteiden tehostettuun valvontaan ja poistamiseen lyhtypylväistä. Joihinkin niistä on ilmestynyt tilalle kaupungin oma viesti: ”Tämäkin tolppa pysyy pystyssä ilman julisteita ja tapahtumamainoksia. Kaunis Turku kiittää!”.

Luvattomasta mainosjulisteesta seuraa kiinteistöliikelaitoksen yhteydenotto ja kehotus poistaa juliste määräpäivään mennessä. Jos mainosta ei itse irrota, kiinnittäjää laskutetaan julisteen poistamisesta.

Vapaaehtoisvoimin pyöritettävän Kirjakahvilan hallituksen puheenjohtaja, tapahtumanjärjestäjä Jara Pohjonen kritisoi projektia ja sitä, miten kapeasti kaupunkitilan kauneus siinä määritellään.

”Harmaa kaupunkitila, jota värittävät vain kaupalliset jättimainokset, ei ainakaan minulle luo kuvaa kovin elävästä kaupunkikulttuurista.”

Pohjosen mukaan kampanja kytkeytyy myös keskusteluun siitä, mikä mielletään arvostetuksi kaupunkikulttuurin muodoksi. Vertailukohdaksi hän ottaa ulkomaisten kulttuurikaupunkien julisteskenet.

”Ulkomailla nimenomaan omaehtoisten julisteiden määrä tai poissaolo kertoo siitä, missä kaupunginosissa on virkeää paikallista kulttuuritoimintaa ja missä ei.”

Katumainokset vinkkaavat pieniä tapahtumia myös heille, joilla ei ole kosketusta esimerkiksi Turun Facebook-yhteisöihin. Pohjonen muistuttaa, että sosiaalisen median tiedotusverkostojen ulkopuolelle jää lukuisten paikallisten lisäksi etenkin ulkopaikkakuntalaisia ja ulkomaalaisia.

 

KUNTAVAALIEN ALLA Bar Ö:ssä järjestettiin Kulttuuritapahtumat Turussa -keskustelu, jossa ehdokkaat ja yleisö pohtivat Turun ominaisuuksia kulttuurikaupunkina. Tilaisuuden järjestäneen festivaalituottajan ja ravintoloitsijan Tuomas Saran mukaan julistetilanne puhututti myös paneelikeskustelussa.

”Yleisössä reaktio oli hyvin pöyristynyt linjanvedosta. Tapahtumien näkyminen kaupungilla koetaan tärkeäksi osaksi kaupunkikulttuuria.”

Panelisteja mietitytti kaupungin tapahtumarahoitukseen, kulttuuritiloihin ja byrokratiaan liittyvät kysymykset. Keskustelussa muun muassa toivottiin edullisesti vuokrattavaa tapahtuma-aluetta sekä helpotuksia ja yhden luukun -periaatetta lupa-asioihin.

Ilmiö- ja H2Ö-festivaalien vastaavana tuottajana toimineelta Tuomas Saralta kaupunki saa myös kehuja.

Sara kiittelee kulttuurilautakuntaa rohkeudesta tukea toisinaan myös joitakin marginaalisia projekteja. Itse hän on saanut H2Ö:lle henkistä tukea kaupungin johtotasolta asti. Siitä huolimatta monet mielenkiintoiset ja kaupunkia rikastavat kulttuuri-ilmiöt rimpuilevat vuodesta toiseen täysin vapaaehtoistyön ja oman rahoituksen varassa.

Kulttuurimyönteisyyttään korostavalla kaupungilla on Saran mielestä varaa lisätä yhteistyötään paikallisten pienten toimijoiden kanssa.

”Kaupunki kuitenkin hyötyy vapaan kentän tuottamasta kulttuurista”, hän toteaa.

 

Lue lisää:

Tee-se-itse-skeittiparkki joutuu jyrän alle

Turkulaiset skeittaajat ovat tyytymättömiä kaupungin tarjoamiin skeittauspaikkoihin. Nyt omin luvin Iso-Heikkilään rakennettu betoninen skeittipuisto uhkaa jäädä kaavoituksen jalkoihin. (5/2017)

Luovat nurkanvaltaajat

Kaupunkitapahtumat muokkaavat käsitystä kaupunkitilasta. Tekijät uskovat, että Turun kaduilla ja puistoissa on vielä paljon lunastamatonta potentiaalia. (5/2016)