Kulttuuri
11.05.2009

Mediamaksu iskee opiskelijaan

Ylen rahoitusta pohtinut kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) johtama työryhmä esittää, että nykyisen tv-maksun sijalle tulisi mediamaksu, joka pitäisi maksaa riippumatta siitä, onko taloudessa televisiota vai ei. Vuonna 2011 käyttöön otettavan maksun suuruus olisi noin 175 euroa asuntokuntaa kohden.
Ajatus sai monen opiskelijan varpailleen. Miltei kaksi kolmasosaa kuukauden opintorahasta syövää maksua ei enää voisi välttää luopumalla televisiosta tai kaapissa piileskelyllä.
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) pitääkin maksua harkitsemattomana ja liian suoraviivaisena ratkaisuna.
"175 eurolla opiskelija syö opiskelijahintaisen lounaan kerran arkipäivässä yli kolmen kuukauden ajan", sanoo SYL:n puheenjohtaja Jussi Rauvola.

Myös Turun yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jukka Vornanen näkee maksun olevan liian kova vähätuloisille.
"Opiskelijoille ja muille vähävaraisille pitäisi olla jonkinlainen porrastus maksuun."
Esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta vaatii, että maksu perittäisiin vain yli 25 000 euroa vuodessa tienaavilta talouksilta.
Samoin eri poliittiset nuorisojärjestöt kritisoivat maksua. Pisimmälle kritiikissään meni Kokoomusnuoret, joka kyseenalaisti kannanotossaan Ylen tarpeen ylipäätään.
Kritiikistä huolimatta mediamaksu mennee eduskunnassa läpi, sillä Lintilän työryhmässä oli edustettuna suurin osa eduskuntapuolueista.

Nykyisessäkin muodossaan mediamaksussa on olemassa porsaanreikä. Opiskelukaupunkiin muualta muuttanut opiskelija, joka on edelleen kirjoilla kotikunnassaan, kuuluu samaan talouteen vanhempiensa kanssa. Vanhemmat oletettavasti maksavat maksun, jolloin opiskelijan ei tätä tarvitse tehdä.
Tämän on jo epäilty muuttavan Turun ja muiden opiskelijakaupunkien väestörakennetta. Turusta voisi tulla jopa muuttotappiollinen.

Teksti: Visa Kurki

Maksatko tv-lupamaksua?

Jarno Setä
Yritysjuridiikka, 4. vuosikurssi
"Maksan. Olen rehellinen kansalainen."

Sanni Isometsä
Kätilötiede, 5. vuosikurssi
"En maksa. Minulla ei ole telkkaria ja kuulin vasta, että läppäristäkin pitäisi maksaa lupamaksu."

Pauli Nissi
Filosofia, 5. vuosikurssi
"En maksa. Ei ole tarpeeksi pakotteita. Mediamaksu ei kuulosta hyvältä."

Juha-Pekka
Henkilökuntaa
"En maksa, kun ei oo televisiota. Mediamaksu on turha. Jokainen voisi maksaa siitä mitä katsoo. Ei luulisi tv-korttijutun järjestämisen olevan nykytekniikalla mikään ongelma."

Marja Nikkari
Kemia, 1. vuosikurssi
"En maksa. En käytä Ylen kanavia niin paljon, että olisi syytä maksaa. Mediamaksu on kyseenalainen – siihen pitäisi saada ainakin opiskelija- ja eläkeläisalennukset."

Teksti: Visa Kurki

Turun ylioppilaslehti 9/2009 (8.5.)