Kulttuuri
27.02.2013

Meri valtaa alaa

  • Tragikoomisen Lauluja harmaan meren laidalta -näytelmän huumori toimii erinomaisesti.

Kaupunginteatterin uuden draamakomedian aiheena on ilmastonmuutos.

TEATTERI. Pipsa Longan käsikirjoitus Lauluja harmaan meren laidalta – These little town blues are melting away voitti kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 järjestetyn New Baltic Drama -näytelmäkirjoituskilpailun Suomen sarjan. Voittoteos saa nyt kantaesityksensä Turun kaupunginteatterissa.

Näytelmä kertoo Itämeren rannalla sijaitsevan pikkukylän asukkaista. Meri nousee nopeasti tehden taloista asuinkelvottomia. Ihmiset elävät tragikoomisia elämiään alati kapenevaan elintilaansa mukautuen mutta harvemmin varsinaisesti muuttuen. Jumala (Jukka Soila) harhailee eksyneenä metsässä ja kaikkea kommentoi sivusta seuraten nimettömäksi jäävä Vierailija (Hanna Raiskinmäki).

Näytelmän tempo on hidas ja pohdiskeleva, mutta samalla sen huumori on hienovaraista ja toimivaa, välillä suorastaan loistavaa. On helppo todeta tekstin ansainneen voittonsa kirjoituskilpailussa. Ongelmiakin tosin on. Esitys nojaa hyvin vahvasti kertojaan, jonka kommenttiraita ei aina tuo näytelmään mitään lisäarvoa.

Kokonaisuus on komea ja hyvin toteutettu. Itämeren rannalla videoidut ja näyttämölle heijastetut kohtaukset toimivat mainiosti osana näytelmää. Näyttelijäntyö kantaa hyvin. Erityisesti Riitta Selin avantouinnista nauttivana Ailana ja Kirsi Tarvainen Katri Helenaa palvovana Tyttinä tekevät mainiota työtä.

Jo käsiohjelmasta selviää, että näytelmä kommentoi muun muassa ilmastonmuutosta. Esityksen alkupuolella sanoma tuodaan esiin miellyttävän hienovaraisesti. Sävy kuitenkin muuttuu näytelmän edetessä. Lopun sinänsä visuaalisesti komeat tuomiopäivän profetiat olisi saanut jättää pois, sillä näytelmä toimii huomattavasti paremmin ihmiskohtaloiden kuvauksena.

Lauri Miikkulainen

Kuva: Pette Rissanen

Turun kaupunginteatteri.

Pipsa Lonka: Lauluja harmaan meren laidalta. Ohjaus Maarit Ruikka, lavastus Jani Uljas, kuvaus ja videosuunnittelu Timo Teräväinen, animaatiot Sanna Malkavaara.