Kulttuuri
14.03.2013

Metatrilleriä mahan täydeltä

  • Germain (Fabrice Luchini) on ranskanopettaja, joka ihastuu oppilaansa ainekirjoitustyyliin. Vaimo Jeanne (Kristin Scott Thomas ) varoittelee.

Pakkomielteisiin sukeltava Vieras talossa on reseptiltään persoonallinen mutta jälkimaultaan ylikypsä.

ELOKUVA. Germain (Fabrice Luchini) on keski-ikäinen ranskanopettaja, jota työ ei palkitse: oppilaat tuntuvat vuosi vuodelta lahjattomammilta. Uuden lukukauden alussa luokan takariviin ilmestyy kirjallisesti kyvykäs Claude (Ernst Umhauer), jonka tiivistunnelmaiset aineet kiinnittyvät pakkomielteisesti luokkatoverin perheeseen ja etenkin tämän äitiin. Germain imeytyy tarinoihin ja ryhtyy Clauden henkilökohtaiseksi opastajaksi, kertomuksen lukijaksi ja kriitikoksi. Galleristivaimo Jeanne (Kristin Scott Thomas) varoittelee, mutta tekstin imu on liian suuri.

Vieras talossa uittaa spiraalimaiseen kertomukseensa aimo annoksen epäluotettavaa kertojaa ja rinnakkaista näkökulmaa. Juan Mayorgan näytelmään perustuva käsikirjoitus onkin läpeensä kirjallinen mysteeri, joka tarkkailee itseään herkeämättä. Vahvimmillaan elokuva on ruudulla esitettävien kerronnallisten ratkaisujen reaaliaikaisessa tarkastelussa, huojunnassa kahden totuuden välillä. Tyylikeino on oivaltava, mutta samalla hieman puuduttavaa katsottavaa.

Ohjaaja François Ozon esittelee tyylipalettiaan, mutta jälki on hieman epäyhtenäistä. Aika lähteä -elokuvan vähäeleisestä koskettavuudesta jäädään kauas, ja Vieras talossa lipuu estetiikassaan Amélie-haitarin säestämään ranskalaiseen valtavirtaan. Väkevimmän roolisuorituksen tekee Ernst Umhauer nuorena ulkopuolisena, miellyttävän pysähtyneisyyden ravistelijana.

** 1/2

Lauri Hannus

Vieras talossa

(Dans la Maison, Ranska 2012)

O: François Ozon

N: Fabrice Luchini,

Ernst Umhauer,

Kristin Scott Thomas