Kulttuuri
17.03.2014

Miekkamittelö merellä

Antiikkisesta hurmahippailusta tarjoillaan nyt vetinen versio.

Mielipiteesi kahdeksan vuoden takaisesta, antiikin Kreikkaan sijoittuvaa 300-toimintafilmistä ohjaa todennäköisesti suhtautumistasi sen jatko-osaan Imperiumin nousu.

Kyseessä on nimittäin ällistyttävän tarkasti sama elokuva. Ensimmäisen elokuvan rakennetta ja visuaalista ilmettä seurataan kuuliaisesti. 300:n fanit saanevat siis lisää ihailemaansa.

Uusi filmi siirtää muodon vuoksi taistelunsa merelle ja vaihtaa päävärinsä punaisesta merimaisemiin paremmin sopivaan siniseen. Rannalle tosin jäävät ykkösosan absurdeimmat ylilyönnit, jotka tekivät siitä sekä kaikkien aikojen homofobisimman että homoeroottisimman elokuvan. Seuraus: jos pidit ykkösosaa ensisijaisesti mauttomana, tämä elokuva on enää lähinnä auttamattoman tylsä.

Sankareiden sixpackit ovat hillitympiä ja viholliset tasapaksumpia. Elokuvan nimestä huolimatta sarjan pääantagonisti, Persian hullu valtias Xerxes, pysyy yhä sivuroolissa.

Villi fantasiamaa, jona antiikin Kreikka usein näyttäytyy miekka ja sandaali -elokuvissa, rajoittuu lähinnä yhteen unijaksoon. Sen sijaan tilaa saavat yhdentekeville hahmoille väsätyt puuduttavat taustatarinat.

Monotoniaa piristää huutonaurua herättävän typerä seksikohtaus, jossa vihollisarmeijoiden johtajat ensin vokottelevat toisiaan ja lopulta mittelevät siitä, kumpi panee kumpaa.

Ohjaajan tuolilta väistynyt Zack Snyder on opettanut seuraajalleen Noam Murrolle lähikuviin ja hidastuksiin perustuvan ohjaustekniikkansa virheettömästi. Vaihdos on saumaton – Murro ei joko osaa, halua tai uskalla lisätä elokuvaan mitään omaa.

Kuulostaako seuraava tutulta? Tyyliteltyä CGI-taustaa vasten maskuliiniset miehet rynnistävät taistoon. Käsi kohoaa iskuun. Lähikuva miekasta. Hidastus. Miekka iskeytyy kohteeseen. Terä leikkaa raajan irti. Syntisen ruma digiveri lentää liioitellussa kaaressa. Toistetaan sata kertaa, kunnes vapaa ja demokraattinen (länsi)maailma on pelastettu tyrannisen ja barbaarisen (Lähi-)idän uhalta.

Julkaistaan teattereissa. Toteutetaan tarvittaessa muutaman vuoden päästä uudestaan.

*

Ilkka Hemmilä

300: Imperiumin nousu

(300: Rise of an Empire, USA, 2014, 103 min)

O: Noam Murro; K: Zack Snyder, Kurt Johnstad; N: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Rodrigo Santoro