Kulttuuri
08.10.2014

Mielessäni asuu ystävä

Teksti:
Aleksi Malinen
Grafiikat:
Anja Karppinen

Monilla meistä on ollut mielikuvitusystäviä: kavereita ilman näkyvää ruumista, joiden joutumista oven väliin on täytynyt varoa. Hänelle on täytynyt jättää autossa tilaa, eikä hänen päältään saa tietenkään kävellä.

Nyt internetin hämyisässä kolkassa leviää ilmiö, jossa mielen sisäiset ystävät yhdistetään Tiibetiin ja My Little Ponyn katsojiin. Nuoret ovat keksineet, miten lievittää yksinäisyyttä ja ruokkia orastavaa jakomielisyyttä. Lääkkeeksi on anastettu buddhalaiseen mystiikkaan kuuluva ”ajatusmuotojen” eli tulpien luominen.

Tulpaa on luonnehdittu viidellä aistilla vuorovaikuttavaksi, itse aiheutetuksi hallusinaatioksi. Se on siis mielikuvitusystävä, jonka voit tuntea, haistaa ja maistaa. Tulpa loihditaan olevaksi vakaan keskittymisen kautta, ja luomus on joidenkin mukaan ikuinen.

Näiden aisteihin vaikuttavien harhojen ympärille on kasvanut oma kulttuurinsa. Verkon keskustelupalstoilla jaetaan kokemuksia, annetaan ohjeita ja piirrellään kuvia omista tulpista. Tulpat myös keskustelevat isäntiensä välityksellä toistensa kanssa.

Hämmentävää.

Ilmiö on syntynyt rapakon takana, mutta myös suomalaisia sivustoja ja yhteisöjä löytyy. Suomessa ilmiö vaikuttaa näppituntumalla olevan nuorten, animea ja mangaa harrastavien tyttöjen suosiossa. Marginaalikulttuuri jatkaa marginalisoitumistaan.

Kenties ensimmäisenä länsimaalaisena ilmiön kohtasi ranskalainen tutkimusmatkailija Alexandra David-Néel, joka kirjoitti 1900-luvun alussa päiväkirjaansa tulpista ja niiden loihtimisesta eloon. David-Néel vietti runsaasti aikaa Tiibetissä tarkkaillen sen väestöä ja kulttuuria. Kokeilipa hän myös itse moisen olennon henkiin herättelyä, ilmeisesti jonkinmoisin tuloksin.

Tulpat ovat herättäneet kiinnostusta myös akateemisessa maailmassa. Kanadalaisen McGillin yliopiston vieraileva professori Samuel Veissière on julkaissut aiheesta tieteellisen artikkelin, joka käsittelee tulpa-ilmiön ympärille muodostunutta internetkulttuuria. Tekstissään Veissière järkeistää tulpa-ilmiötä, käyttämällä apunaan uskontotieteellisiä ja psykologisia teorioita. Tulpa nähdään esimerkiksi epätavallisena mielen tilana, joka rinnastetaan uskonnollisiin kokemuksiin.

Vessieren tutkimus keskittyy erityisesti ilmiötä ruokkivaan verkkoyhteisöön. Amerikassa yhteisö koostuu osittain samasta porukasta, joka nosti My Little Pony -televisiosarjan uuteen nousuun. Näitä miespuolisia poniviihteen harrastajia kutsutaan nimellä brony, joka on englanninkielisten brother- ja pony- sanojen fuusio.

Koska kaikki uusi on arveluttavaa ja ilkeämielistä, vanhoillisuudestaan tunnettu Turun ylioppilaslehden toimitus kehottaa kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan onneaan aineellisten ystävien puolella ennen aineettomiin olentoihin siirtymistä.