Kulttuuri
28.09.2011

Mirccua käytetään hyväksi

  • Mircun (Malla Malmivaara) työ on kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista.

Elias Koskimiehen esikoisohjaus liikkuu suomalaisittain harvinaisessa genressä.

Juonellinen farssi on lajityyppi, johon kotimaiset elokuvantekijät ovat tarttuneet vain harvoin. Elias Koskimies päätti yrittää ensimmäisessä pitkän elokuvan ohjaustyössään. Tuloksena on jotain hyvin epätavanomaista, mutta ei odottamatonta. Aihepiiri on Koskimiehelle tuttu. Onhan hän toiminut poliittisen satiirin Presidentin kanslia käsikirjoittajana ja ohjannut tv-farssin Päivät kuin unta (2010).

Likainen pommi kertoo kiltistä Mircusta, joka on päätynyt levy-yhtiön pr-koordinaattoriksi suoraan hampurilaisravintolan keittiöstä. Unelmatyö on kuitenkin ankaraa, sillä levybisneksessä ei saa tehdä virheitä. Mircun luotsaama anorektinen lauluyhtye Nälkäiset neitsyet ei ole menestynyt markkinoilla, joten Mirccu saa viimeisen mahdollisuuden. Hänen tulee tehdä tähti PD-nimellä kulkevasta pissiksestä, jonka vanhemmat ovat myyneet levy-yhtiölle. Hanke saa nimekseen Likainen pommi.

Koskimies on onnistunut luomaan riemastuttavan kuvan nykyaikaisesta työelämästä, jossa voittajaksi kohoavat ainoastaan kaikkein häikäilemättömimmät ihmiset. Kaikki tapahtuu Mircun kaltaisen ihmisten kustannuksella eli heidän, jotka tekevät työnsä kiltisti ja ahkerasti eivätkä koskaan valita. Siksi heidät monesti unohdetaan palkintojenjaossa. Malla Malmivaara on onnistunut hienosti sisäistämään tämän kaiken herkässä roolisuorituksessaan.

Likainen pommi on myös osuvaa kritiikkiä alituisesti kovenevaa mediakuvastoa kohtaan. Suomea ja englantia keskenään sotkeva herkullinen dialogi kuvastaa hienosti päähenkilöiden juurettomuutta. Valitettavasti juonenkuljetus ei elokuvassa onnistu aivan täysin. Tarinan päätös tulee liian nopeasti ja hätiköiden. Elokuvan alussa annetut lupaukset eivät aivan täyty loppua kohden. Mutta kaiken kaikkiaan Likainen pommi on hieno yritys uudistaa suomalaista komediakerrontaa. Lisää tällaista! ***½

Teksti: HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Kuva: FS FILM

Likainen pommi (Suomi 2011)

Käsikirjoitus ja ohjaus: Elias Koskimies

Pääosassa: Malla Malmivaara, Jukka Puotila, Hiina Herala, Ilkka Villi, Iida Lampela