Kulttuuri
15.11.2012

Murhamysteerejä Ankh-Morporkissa

Alaviitteiden muuttaminen henkilöhahmoiksi on nerokas idea Jo-Jo Teatterin näytelmässä Vartiosto valmiina palvelukseen.

Teatteri. Jo-Jo Teatteri tekee kunnianhimoisen siirron tuodessaan lavalle Suomen kantaesityksen brittiläisen Terry Pratchettin fantasiaromaanista Vartiosto valmiina palvelukseen. Teos on viidestoista kulttimaineisessa Kiekkomaailma-sarjassa ja toinen, joka käsittelee Ankh-Morporkin yövartioston toimintaa. Nyt vartiosto pääsee ratkomaan kaupungin järjestystä vaivaavaa murhasarjaa.

Räiskyvän kielen ja huumorin tuominen ensin Stephen Briggsin näytelmäversioon ja nyt Kristian Ahon suomennokseen on varmasti ollut haasteellista, mutta tuloksena on riemastuttava käsikirjoitus.

Alaviitteiden muuttaminen henkilöhahmoiksi on nerokas idea. Niiden rooli teoksessa on tärkeä erityisesti Kiekkomaailma-sarjasta aikaisemmin tietämättömille. Vaikka joidenkin mielestä niiden toistuva näytelmän keskeyttäminen voi olla häiritsevää teoksen juonelliselle etenemiselle, selkeyttää se Pratchettin fantasiamaailman ymmärtämistä. Sitä paitsi alaviitettä näyttelevä Elina Lehtonen on varsin särmikäs roolissaan.

Myös Korpraali Porkkanana esiintyvä Esko Vähätalo saa katsojan automaattisesti hyvälle tuulelle, ja karskia Vimesia näyttelevä Mika Timmerheid hurmaa karismallaan. Kunnianosoitus menee lisäksi teoksen sivuosille. Humoristista puolta värittävät erityisesti peikon (Kristian Aho) ja kääpiön (Nora Suojanen) väliset keskustelut sekä aika ajoin lavalle ilmestyvä kuoleman hahmo.

Fantasianäytelmän uskottavuudelle kriittisiä ovat myös visuaaliset elementit. Ensimmäisenä lavalle silmään iskee onnistunut maskeeraus. Lavastus taas on vähäeleistä, mutta antaa näyttelijöille mahdollisuuden vapaamuotoisempaan liikkeeseen lavalla.

KAROLIINA RAJALA

Vartiosto Valmiina Palvelukseen

Jo-Jo Teatteri

Terry Pratchett – Stephen Briggs

Suom. Kristian Aho

O: Kauno Takarautio

Näytökset: Pe 16.11, La 17.11 klo 19.00